Een voetballegende is niet meer: Eusébio nog eenmaal in video’s

(FILES) -- A file picture taken on October 20, 1973 shows former Portuguese football legend Eusebio da Silva Ferreira, more commonly known as Eusebio (L) and German forward Gerd Mueller (R) posing for photographers during an awards ceremony in Paris after receiving respectively the golden and silver shoes for being the best goal scorers in Europe. Eusebio died at age 71 on January 5, 2014. AFP PHOTO
(FILES) -- A file picture taken on October 20, 1973 shows former Portuguese football legend Eusebio da Silva Ferreira, more commonly known as Eusebio (L) and German forward Gerd Mueller (R) posing for photographers during an awards ceremony in Paris after receiving respectively the golden and silver shoes for being the best goal scorers in Europe. Eusebio died at age 71 on January 5, 2014. AFP PHOTO

Hij scoorde 733 keer in 745 wedstrijden. Zulke cijfers haalde misschien alleen Pelé. Portugese voetballegende Eusébio overleed vandaag op 71-jarige leeftijd. Qua bekendheid legde hij het af tegen een Cruijff, een Maradona en de eerdergenoemde Pelé, maar hij wordt vaak in hetzelfde rijtje genoemd. We hebben wat beelden verzameld van ‘de zwarte parel van Mozambique’.

Eusébio Ferreira da Silva, geboren op 25 januari 1942, scoorde veel, heel veel. Voor ‘zijn’ club Benfica scoorde hij van 1960 tot 1975 ruim één keer per wedstrijd: 317 keer in 301 wedstrijden. Daar zaten uiteraard prachtige doelpunten tussen. Hieronder een mooie compilatie van het werk van de oud-voetballer, in prachtige zwart-witbeelden:

http://youtu.be/U49j7ZHxC6c

Eusébio won met Benfica eenmaal de Europa Cup I, in 1962. Dat deed hij in Amsterdam, in een memorabele wedstrijd tegen Real Madrid (5-3). Eusébio maakte de laatste twee goals voor de Portugese club. Sportgeschiedenis.nl zette vandaag beelden van de finale in het Olympisch Stadion online:

Het WK van ’66 werd een nieuw hoogtepunt voor Eusébio. Portugal verloor de halve finale van Engeland (2-1), maar versloeg de Sovjet-Unie (2-1) in de strijd om de derde plaats. Eusébio werd topscorer van het toernooi met negen doelpunten. Vier daarvan kwamen in een knotsgekke wedstrijd tegen verrassing Noord-Korea: een 3-0 achterstand werd omgebogen in een 5-3 winst.

Beelden van het WK van 1966:

Eusébio beëindigde in 1979 zijn carrière. Na zijn loopbaan is hij meerdere keren gelauwerd als een van beste spelers ooit. De tv-serie Football’s Greatest, door het Britse Sky Sports in 2010 en 2011 uitgezonden, wijdde een uitzending aan de Portugese legende. Daarin komen mooie beelden van zijn carrière langs en zijn interviews met enkele oud-medespelers te zien:

http://youtu.be/xO3ZBMVh1l4