David Van Reybrouck winnaar Gouden Ganzenveer 2014

Auteur David Van Reybrouck met de AKO-Literatuurprijs in 2010.
Auteur David Van Reybrouck met de AKO-Literatuurprijs in 2010. Foto ANP/ Marcel Antonisse

De Vlaamse auteur David Van Reybrouck ontvangt dit jaar de Gouden Ganzenveer. Paul Schnabel, voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer, maakte dit vanavond bekend in het programma Kunststof TV.

De 42-jarige Van Reybrouck krijgt de prijs “om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven”, zo staat in de officiële verklaring:

“De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays, die in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage leveren aan de meningsvorming.”

Groot succes met Congo. Een geschiedenis.

Van Reybrouck debuteerde in 2001 met De Plaag, een mengeling van biografie, autobiografie en reportage. In 2007 komt de roman Slagschaduw uit. Met zijn boek Congo. Een geschiedenis. wint Van Reybrouck in 2010 de prestigieuze AKO-Literatuurprijs. Voor hetzelfde boek won hij de Libris Geschiedenis Prijs en de Jan Gresshoff-prijs.

Marcia Luyten in haar recensie van Congo. Een geschiedenis. in NRC Handelsblad:

“De bravoure van Van Reybrouck zit hem in zijn aanwezigheid, in de virtuositeit waarmee hij niet alleen verschillende registers in de weergave van de geschiedenis bespeelt, maar ze ook nog eens naadloos in elkaar laat overgaan. Van encyclopedie naar poëzie, van sociaal-economische geschiedenis naar een passage over een baby op de rug van zijn moeder gebonden. Hij hopt van archeologie naar muziek en van biografie naar commentaar. Alles uit de kast om Congo’s groei, ondergang en eeuwig overleven te laten zien.”

De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instituut die of dat van grote betekenis is voor het Nederlandse geschreven woord. Vorig jaar won dichter Ramsey Nasr de prijs, een jaar daarvoor Annejet van der Zijl. Ook auteurs als Tom Lanoye, Joost Zwagerman, Remco Campert en Adriaan van Dis wonnen de ereprijs al eens.