Geen ‘winterstormen’ in Nederland

In NRC Handelsblad van 27 december staat een artikel over de gevolgen van de kou in Canada en de VS. In dit artikel komt een paar keer de term ‘winterstorm’ voor. In het Nederlands kennen we deze term niet. Waarschijnlijk is deze term overgenomen uit een Engelstalige bron.

In Noord-Amerika betekent het woord ‘storm’ niets anders dan een (zware) bui of een lagedrukgebied. Een thunderstorm is dus geen donderstorm maar een onweersbui en een hailstorm is geen hagelstorm, maar een hagelbui.

Bij ons in Nederland heet een storm in de winter gewoon een storm, net zoals in de zomer. De combinatie van sneeuwval en veel wind heet bij ons sneeuwjacht (windkracht 6 en 7) of sneeuwstorm (vanaf windkracht 8). In Noord-Amerika spreken ze dan van een blizzard.

In Noord-Amerika kennen ze zelfs de term windstorm. Dit is geen windstorm, maar een bui met (zware) windstoten en vrijwel geen neerslag.

Gerrit Hiemstra

    • Gerrit Hiemstra