Werknemers verdienen iets meer

Lage inkomens gaan er dit jaar iets op vooruit doordat ze minder belasting hoeven te betalen.

De meeste Nederlandse werknemers zullen deze maand een hoger salaris op hun loonstrookje aantreffen. Vooral mensen met een minimumloon van 1.435 euro bruto gaan iets meer verdienen. Zij gaan er maandelijks 55 euro op vooruit. Werknemers met lagere lonen betalen namelijk minder belasting en hebben een hogere heffingskorting.

Dat blijkt uit een onderzoek van salarisverwerker ADP, dat vrijdag is gepubliceerd. ADP verzorgt maandelijks voor 1,4 miljoen Nederlanders de loonstrook.

Ook gepensioneerden gaan er dit jaar netto iets op vooruit. Dat hebben zij te danken aan een lagere premie voor de ZVW (zorgverzekeringswet) en een lager belastingtarief in de eerste schijf.

Werknemers met een hoger inkomen leveren juist in. Dat begint met een paar euro bij 4.500 euro bruto. Wie 6.500 euro bruto of meer verdient, ziet zijn salaris deze maand slinken met 52 euro.

De verschillen per sector zijn groot. Zo stijgen de hogere inkomens in de metaalsector het hardst, terwijl de hogere inkomens in de zorg het meest inleveren. Dit komt door de wijzigingen in de pensioenpremie, die per sector verschillen.

ADP meldt wel dat de loonstrook dit jaar minder zegt over de uiteindelijke loonbelasting die werknemers kwijt zijn. Zij kunnen namelijk sneller te maken krijgen met een terug te betalen bedrag. Vanaf 2013 is de arbeidskorting meer inkomensafhankelijk gemaakt. Hierdoor kan het zo zijn dat werknemers in 2014 over 2013 tot maximaal 1.173 euro terug moeten betalen bij de aanslag inkomstenbelasting.

Ook bijvoorbeeld de veranderingen in de toeslagen en de verhoging van de accijnzen zullen op de koopkracht blijven drukken. En daarmee dus ook op het plezier van een paar tientjes salaris per maand extra.