Weekers verdedigt verhoging eigenwoningforfait

Frans Weekers aan het werk in zijn werkkamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft gisteravond in een Kamerbrief gereageerd op kritiek van de Tweede Kamer dat hij de verhoging van het eigenwoningforfait niet zou hebben gemeld. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de “stiekeme” belastingverhoging (0,7 in plaats van 0,6 procent) voor het eerst publiek gemeld in het 38 pagina’s lange overzicht van belastingmaatregelen voor 2014, gepubliceerd vlak voor Kerst.

Omtzigt vroeg samen met CDA-collega Raymond Knops en SP-Kamerlid Farshad Bashir om opheldering.

Weekers schrijft, mede namens minister Blok, dat de percentages al sinds 2001 op deze manier worden bepaald. Het percentage is afhankelijk van de ontwikkeling van de huurprijzen en de ontwikkeling van de huizenprijzen. De laatste cijfers werden pas in december bekend, waardoor het definitieve percentage van 0,7 procent voor het eigenwoningforfait voor 2014 toen pas kon worden bepaald, aldus Weekers.

De extra inkomsten uit het eigenwoningforfait in 2014 bedragen 200 miljoen euro, schrijft de staatssecretaris.

Hoe werkt het?

Mensen met een koophuis moeten het zogenaamde eigenwoningforfait bij hun inkomen optellen, waardoor ze dus meer inkomstenbelasting betalen. Volgens de officiële bekendmaking van het ministerie van Financiën is de verhoging van het forfait voor woningen tussen de 25.000 euro en 1.040.000 euro groter dan volgens het formulier dat de Belastingdienst hanteert voor de voorlopige teruggaaf van 2014.

Voor huizen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.040.000 euro publiceerde Financiën bijvoorbeeld een forfaitpercentage van 0,70. In het formulier van de Belastingdienst staat een percentage van 0,65. Bij een huis met een WOZ-waarde van 300.000 euro is het verschil in belastbaar inkomen tussen de beide percentages dus 150 euro.

SP-Kamerlid Farshad Bashir in een reactie:

Twitter avatar FarshadBashir Farshad Bashir Vraag: hoe is de Kamer geïnformeerd over stiekeme giga verhoging eigenwoningforfait per 1/1/2014. Antwoord: via krant van 30/12/2013. #tja

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in een reactie:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Bijzonder Weekers wist zelf voor 10 december van verhoging woningforfait. Deed woningwetten met Blok in 1e Kamer maar vertelde hem niets.
    • Marije Willems