Waarover praten wij dit weekend? Over dronken vuurwerktuig,drinken onder de 18 jaar en de lucratieve Anne Frank-industrie

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: De rellen in de Nieuwjaarsnacht krijgen te veel aandacht. Ieder jaar hetzelfde beeld: tjonge, tjonge, ’t is me wat, met dat dronken vuurwerktuig... Het probleem is: er zijn niet méér rellen, er is meer registratie van gedoe en dus meer statistiek daarover. En deels lokt de politie het fikkie stoken zelf uit door zo nadrukkelijk aanwezig te zijn op straat. Agentje pesten is een geliefde sport onder rotjongens – al eeuwen. Moeten we niet zo opgewonden over doen.

Stelling: Het is een zegen dat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Ooit klonk eindeloos gezeur over regeerakkoorden die ‘alles’ dichttimmerden en het parlement vleugellam maakten. Moet een kabinet eindelijk eens knokken voor politieke steun, is het wéér niet goed. Hoezo ‘ akkoordinflatie’? Debatteren, draagvlak zoeken, niet monistisch, monomaan regeren – leve de democratie!

Stelling: Alcoholverbod voor mensen onder de 18 jaar is een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Een verband tussen leeftijd en verantwoorde omgang met alcohol bestaat niet. Iemand van 16 jaar kan véél matiger drinken dan de eerste de beste zuiplap uit het dorp Veen. Als we het alcoholprobleem écht willen aanpakken, moeten we een drinkbewijs invoeren: dertig lessen volgen, theorie én praktijk, in gezonde alcoholconsumptie. Eén keer dronken in de kroeg: drinkbewijs kwijt.

Stelling: Stop eens met die muffe walsjes uit Wenen. Het is zo’n onuitroeibare traditie: op 1 januari wordt het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker uitgezonden, walsen van Johann Strauss jr. en consorten. Onvoorstelbaar truttig, al die Oostenrijkers in galakostuums en beelden van rococo-paleizen. Door deze uitzendingen ontstaat bij jongeren het beeld dat klassieke muziek saai en stoffig is.

Stelling: Niemand mag ooit nog een cent verdienen aan de geestelijke nalatenschap van Anne Frank. Het toneelstuk naar aanleiding van haar dagboeken gaat in april in première. Het schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter hebben ’t bewerkt. De makers hopen op internationeel succes. „Ons einddoel is Amerika”, aldus de schrijvers – zo viel gisteren in deze krant te lezen. Kunnen zij a.u.b. ook schriftelijk verklaren dat àlle verdiende miljoenen dan ten goede komen aan het uitdragen van Annes gedachtegoed en dat ze zelf geen enkel commercieel belang hebben in de Anne-industrie?

Stelling: Schrap kwetsende woorden uit het woordenboek. ‘Neger’ en ‘mongooltje’ moeten worden geschrapt. Deze woorden beperken de aangeroepen mens tot één kenmerk, wat enorm kwetsend is. Uiteindelijk moet ook het woord ‘vrouw’ verdwijnen. Echt heel erg kwetsend.

Stelling: Vrouwen moeten niet daten als ze ongesteld zijn. Het is algemeen bekend: vrouwen gaan bij voorkeur op date als ze geen seks kunnen hebben. Een stok achter de deur. Als hij me écht leuk vindt, wacht hij wel even, denkt de vrouw. Als de man haar vervolgens bevalt, gaat ze toch met ’m mee naar huis. En dan, na een hoop gekroel en gedraai, moet ze bekennen dat zij niet in staat is de geslachtsdaad te verrichten. De onbevredigde man blijft achter met doorbloede lakens wegens doorlekken.

Bijdragen: Gijsbert van Es en Merlijn Kerkhof