VUmc kondigt stop af voor genderpatiënten en transgenders

Het VUmc zou de toeloop niet meer aankunnen van mensen die onvrede hebben met hun geslacht en die een sekseoperatie overwegen.
Het VUmc zou de toeloop niet meer aankunnen van mensen die onvrede hebben met hun geslacht en die een sekseoperatie overwegen. Foto ANP / Koen van Weel

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft een stop afgekondigd voor genderpatiënten en transgenders. Het ziekenhuis kan de toeloop niet aan van mensen die onvrede hebben met hun geslacht en die een sekseoperatie overwegen, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Het aantal mensen dat zich voor genderproblemen wil laten behandelen steeg de afgelopen drie jaar met bijna 200 procent. Jaarlijks melden zich bij VUmc inmiddels zo’n 400 volwassenen en ruim 200 kinderen. De genderkliniek in Amsterdam, die landelijk zo’n 85 procent van alle zorg voor deze patiënten biedt, heeft daarvoor een budget van 10 miljoen euro nodig. Het ziekenhuis ontvangt nu ruim 3 miljoen van de zorgverzekeraars.

Over een nieuwe verdeling van zorgbudgetten hebben de verzekeraars en het ziekenhuis later deze maand een gesprek met het ministerie van Volksgezondheid.

Transgenderzorg dreigt onbereikbaar te worden

Volgens Transgender Netwerk Nederland (TNN) dreigt de transgenderzorg nu onbereikbaar te worden. “Als er een stop voor een andere patiëntengroep was afgekondigd, had heel Nederland vast al geprotesteerd”, zegt Elleke Alink, directeur van TNN.

“Het gaat om een relatief kleine groep, maar wel om patiënten die er soms slecht aan toe zijn.”