Vredesoverleg Zuid-Sudan loopt vertraging op - geweervuur in Juba

Door het geweld in Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. Foto AFP / Charles Lomodong

De vredesgesprekken tussen de Zuid-Sudanese president Salva Kiir en ex-vicepresident Riek Machar hebben vertraging opgelopen. Dat meldt persbureau AP. De gesprekken zouden vandaag beginnen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, maar gaan nu pas morgen van start. Intussen werd in hoofdstad Juba weer geweervuur gehoord.

Gisteren werden er verkennende gesprekken gevoerd en de hoop was dat vandaag directe gesprekken plaats hadden kunnen hebben. Maar volgens functionarissen stond het ontbreken van een agenda het begin van de gesprekken in de weg. De Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken Tedros Adhanom zei vanavond dat beide partijen een agenda overeengekomen zijn waarop onder meer het beëindigen van de vijandigheden en de vrijlating van politieke gevangenen staan.

Honderdduizenden mensen op vlucht voor geweld

Op 15 december brak in Zuid-Sudan geweld uit. Kiir beschuldigt de voormalige vicepresident ervan een staatsgreep te hebben willen plegen. Machar ontkent dit, maar militairen die loyaal aan de oud-vicepresident zijn hebben wel twee provinciesteden veroverd. Door het geweld zijn al tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt. Volgens Toby Lanzer van de Verenigde Naties hebben inmiddels zo’n dertigduizend mensen een veilig heenkomen gezocht bij de VN-basis in de hoofdstad Juba.

In Juba was het vandaag nog onrustig. Volgens de correspondent van persbureau AFP waren er explosies en schoten te horen in de omgeving van het presidentiële paleis in de hoofdstad. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

De VN gaan de aanwezigheid in Zuid-Sudan uitbreiden en gaat de politie en het leger ondersteunen en logistieke hulp bieden. Kort na het uitbreken van het geweld stemden de VN al in met het uitbreiden van de vredesmacht in Zuid-Sudan naar 12.500 militairen.

    • Pim van den Dool