Van vuilnisman tot miljonair...

Op de valreep van het nieuwe jaar kreeg Nederland een nieuwe miljonair – en dat zonder staatslot. Met een tamelijk ingewikkeld persbericht kondigde het kersverse beursfonds Inverko NV aan dat zijn aandeelhouders afgelopen maandag in een bijzondere vergadering hebben ingestemd met de overname van de helft van de aandelen in het Equipe BV, de houdstermaatschappij van Inverko Compoundig, een bedrijf uit het Groningse Leek dat grondstoffen uit afval fabriceert.

Grote winnaar van deze transactie is „de heer Alssema”. Hij ontvangt als verkoper van Equipe „maximaal 15 miljoen aandelen” tegen een koers van 20 cent per aandeel. Die zijn, tegen de inmiddels opgelopen koers van 27 cent, al ruim 4 miljoen waard. Een week eerder had Inverko een andere overname afgerond, die van Inverko Polymers BV. Koopsom voor dezelfde heer Alssema: ruim 27,3 miljoen aandelen Inverko NV à 20 cent. Dat pakket is inmiddels bijna 7,4 miljoen waard.

Nadere bestudering van de beide Inverko-Inverko-transacties leert dat Alssema – voornaam Henk – al grootaandeelhouder van Inverko NV was. In juli vorig jaar vond een zogeheten reverse takeover plaats van de Inverko Groep door het lege beursfonds Vivenda Media. Alssema wás dus eigenlijk al miljonair, maar nu het beursgenoteerd is, is dat voor iedereen zichtbaar.