Stoven, stampen en Baden

Gaan we richting de stamppot met witte bonen en snijbonen qua wijn? Of opteren we juist voor aansluiting bij de boeuf? Bij het recept dat collega de Vos vandaag op het menu heeft, kunnen we beide kanten op. Als ik de wijn liefhebbende vleeseter wens te plezieren, ligt de keuze echter voor de hand. Boeuf bourguignon kan niet beter vergezeld worden dan door een buurtgenootje: pinot noir uit de Bourgogne.

Maar ook Spätburgunder, het Duitse alias van deze druif, is dan een uitstekende tafelgenoot. Onlangs proefde ik een fraaie frisfluwelen editie uit Baden, Shelter Winery 2011. ( € 15,50; De Gouden Ton). Kersenachtig, fijn transparant, dansschoenenzuren en een kaneelveegje.

Deze Baden flankeerde trouwens toen een kwarteltje (ook al zo’n gedoodverfde pinot noir/ Spätburgunder favoriet) en liet zich daarbij niet uit het veld slaan door een bijgeleverd stamppotje met paddenstoelen.

Daarom zal het met de kijk van de Vos op stamppot ook wel loslopen.

    • Harold Hamersma