Stoof en stamp

Een klassieker van vroeger thuis, die daarvoor al een klassieker was en het zal blijven lang na vandaag. Echt koken dus, zonder modieuze bijverschijselen. Boef bourguignon met witte bonen-snijbonenstamppot (6 p.) 1 kg doorregen rundvlees in dobbelstenen 2 uien 2 winterwortelen 1 teen knoflook 2 el bloem 0,3 dl rode wijn paar takjes tijm 2

Een klassieker van vroeger thuis, die daarvoor al een klassieker was en het zal blijven lang na vandaag. Echt koken dus, zonder modieuze bijverschijselen.

Boef bourguignon met witte bonen-snijbonenstamppot (6 p.)

1 kg doorregen rundvlees in dobbelstenen

2 uien

2 winterwortelen

1 teen knoflook

2 el bloem

0,3 dl rode wijn

paar takjes tijm

2 blaadjes laurier

100 g spekjes

250 g champignons

klontje boter, scheutje olijfolie

Hak de ui redelijk fijn, snijd de wortel in plakken. Als het hele dikke wortelen zijn de plakken een keer doormidden snijden. Hak de knoflook fijn.

Verwarm de oven op 125 graden.

Smelt een eetlepel boter en 2 eetlepels olie in de pan en bak het vlees in porties bruin. Doe het in een schaal en smelt indien nodig opnieuw wat boter en olie in dezelfde pan. Bak de ui, vervolgens de in plakken gesneden wortel. Schep goed om, laat vijf minuten bakken en voeg de knoflook en de kruiden toe. Schep weer even om tot de knoflook begint te geuren.

Bestrooi de groenten met bloem en blijf nog even al roerend bakken. Doe het vlees in de pan en schep goed om. Bestrooi het geheel met peper en zout en giet de wijn erbij. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat. Leg een stuk bakpapier op het vlees en sluit de pan.

Zet de pan in de oven en laat hem daar een uur of vier staan, tot het vlees zacht is. Haal de pan uit de oven.

Bak een kwartier voor het opdienen de spekjes met zo min mogelijk olie zachtjes uit in een koekenpan. Schep ze op keukenpapier en bak de champignons in hetzelfde vet. Bestrooi met peper en zout. Voeg spek en champignons toe aan het vlees en dien op met de stamppot.

Kook voor de witte bonen-snijbonen-stamppot 1,5 kilo aardappelen met zout in 20 minuten gaar. Giet ze af, verwarm 2 dl volle melk in de aardappelpan en stamp de aardappelen daar doorheen. Snij 750 gram snijbonen en kook ze in gezouten water gaar in ongeveer tien minuten. Doe de witte bonen (2 potten à 250 gram) in een vergiet, spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Doe ze als de snijbonen bijna gaar zijn bij de snijbonen, alleen om ze door te warmen. Giet het geheel af en roer de beide bonensoorten door de aardappelpuree. Maal er wat peper over en eventueel nog wat zout.

    • Marjoleine de Vos