Reconstructie: spanningen tussen ontslagen uitgever Groene en bestuur

Het ontslag van Teun Gautier als uitgever van De Groene Amsterdammer kwam voor de buitenwacht als een totale verrassing, maar zijn relatie met het bestuur van het weekblad was al langer spanningsvol.

Dat blijkt uit een reconstructie vandaag in NRC Handelsblad.

“Die eikels gaan me een keer de lat in mijn nek leggen”, verzucht Gautier tegen hoofdredacteur Xandra Schutte over het bestuur na weer een stroeve vergadering.

‘Wat een domme lul’

Illustratief voor de moeizame verhouding is het voorval bij een andere vergadering waarin Gautier enthousiast heeft verteld op wie hij zich richt als uitgever: de bovengemiddeld nieuwsgierige lezer. Bestuurslid Geert Franssen: “Dat is de lezer van de Story ook.” Gautier na afloop tegen een intimus: “Wat een domme lul.”

‘Gautier draaft door’

Onder leiding van de in 2009 aangetreden Gautier stijgt de betaalde oplage van 13.000 naar bijna 20.000 en verdubbelt de omzet van De Groene naar ruim 3 miljoen euro afgelopen jaar. Maar Gautier wil meer. De Groene moet het “vliegdek moederschip” zijn van waar af nieuwe initiatieven worden gelanceerd. Het bestuur stemt in met steun aan de opzet van het digitale initiatief De Correspondent, maar vindt dat Gautier doordraaft in zijn plannen.

“Vliegdekschip? Als Gautier zorgt dat de kano die De Groene is niet omslaat, ben ik al lang blij.”

Gautier werd vorige week ontslagen nadat bekend was geworden dat hij in 2012 kortstondig 17.000 euro had geleend aan Edwin de Roy van Zuydewijn. De voormalig echtgenoot van prinses Margarita vecht naar eigen zeggen voor eerherstel in zijn strijd met de koninklijke familie.

    • Hugo Logtenberg