Poetin heft verbod op demonstraties Sotsji op

Poetin en Medvedev bezochten gisteren de skipiste in Sotsji. Foto Reuters / Alexei Nikolskiy

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag het algehele verbod op demonstraties rond de Olympische Winterspelen in Sotsji opgeheven. Dat staat op de website van het Kremlin.

Bijeenkomsten, demonstraties, marsen en protesten die geen verband houden met de Spelen mogen worden gehouden op plekken die zijn aangewezen door het Russische ministerie van binnenlandse zaken. Vorig jaar verbood Poetin voor de periode 7 januari tot 21 maart nog alle demonstraties die geen verband houden met de Spelen. Dat kwam hem op forse kritiek van mensenrechtenorganisaties te staan.

Voor demonstraties moet vooraf wel toestemming worden gevraagd bij de autoriteiten. Hoewel het demonstratieverbod nu is opgeheven, is het nog maar de vraag of oppositiegroepen en critici van de regering toestemming krijgen voor demonstraties. (AP)

Poetin testte gisteren de skipiste in Sotsji: