Personeel ‘de dupe’ van soepel recht bij doorstart

De aangekondigde versoepeling van het faillissementsrecht maakt het nog aantrekkelijker om „werknemers te dumpen”. Dat zegt topcurator Willem Jan van Andel in een interview met deze krant. Minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) meent met het wetsvoorstel verlies van banen juist te voorkomen. Hij wil het failliete ondernemers makkelijker maken om een doorstart te maken. „Dat voorkomt onnodig verlies van kapitaal en banen”, schreef hij de Kamer.

Een denkfout, meent Van Andel. Hij voorziet dat een faillissement straks een nog aantrekkelijker middel wordt om goedkoop van personeel af te komen. Van Andel maakte onder meer naam als curator bij geruchtmakende faillissementen als dat van energiebedrijf Econcern en ICT-bedrijf Landis. Zijn opstelling is opmerkelijk omdat curatoren bij faillissementen doorgaans belang hebben bij een doorstart. 'Behalve dumping van personeel ligt concurrentievervalsing op de loer, meent Van Andel. „De doorstarter laat zijn schulden achter zich, maar zijn concurrent moet zijn verplichtingen wél nakomen.”