Pantone paars

Lila is het nieuwe groen. Of preciezer: ‘radiant orchid’, een fuchsia met paarse en roze ondertonen, wordt het nieuwe smaragdgroen. Of nog preciezer: Pantone-kleur 18-3224 loste op 1 januari 17-5641 af als de kleur van het jaar.

Dat is de voorspelling van het Pantone Color Institute, de Amerikaanse kleurautoriteit die elk jaar inventariseert welke kleuren de interieur-, mode- en cosmeticawereld zullen gebruiken.

Leatrice Eisemann, directeur van Pantone, licht de keuze toe: „Radiant orchid gaat onze aandacht trekken en voor een inspiratievonk zorgen. Het is een kleur die uitnodigt tot innovatie en die leidt tot creativiteit en originaliteit, eigenschappen die van groot belang zijn in deze tijd.”

Volgens Pantone geeft de kleur van het jaar ook zelfvertrouwen en straalt hij plezier, liefde en gezondheid uit. Eisemann: „Het is een begeesterend paars, een paars dat verleidt met zijn begeesterende charme.” Zo’n kleur kunnen we elk jaar wel gebruiken.

Arjen Ribbens