NSA mag telefoongegevens blijven verzamelen

Het logo van de NSA op het tapijt in Fort Meade, Maryland. Foto Corbis / Brooks Kraft

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag doorgaan met het verzamelen van telefoongegevens van Amerikaanse burgers. Dat heeft een geheime rechtbank, die de spionageverzoeken van de regering toetst, bepaald, meldt persbureau Reuters. De verlenging van de bevoegdheid geldt voor drie maanden.

De rechtbank gaf in de laatste zeven jaar 36 keer goedkeuring voor het opslaan van belgegevens maar niet eerder stond dat zo ter discussie. Andere rechters oordeelden in de afgelopen maanden verschillend over de vraag of het verzamelen van belgegevens volgens de grondwet mag.

Zo bepaalde een federale rechter in New York in november dat het verzamelen van gegevens door de NSA legaal is. In Washington oordeelde een rechter vorige maand negatief. Tegen de laatste uitspraak tekende de Amerikaanse regering gisteren beroep aan.

Volgens president Obama is het NSA-programma wel degelijk legaal. De benodigde toestemming is volgens hem geregeld in de zogeheten Patriot Act, en wordt gegeven door geheime rechtbanken.

    • Marije Willems