Net gemist 4/1

Deze week onder meer: de eerste en laatste  oudejaarsconference van Theo Maassen, een loeispannend verhaal over wat er gebeurde op de avond van 11 september 2012 bij het Amerikaanse consulaat in Benghazi en een documentaire over de Elfstedentocht.

Wat Met de kennis van nu
Tijd 40 minuten

Hoe kom je er met een pot pindakaas en een rolmaat achter of iemand beginnende alzheimer heeft? Welke diersoort doet aan necrofilie? In Met de kennis van nu 2013,  de jaarlijkse eindejaarswetenschapsquiz van de NTR, blikt een panel terug op de ontdekkingen van 2013. Interessant en vermakelijk, dankzij Peter Heerschop, Paulien Cornelisse en Lieven Scheire.

Wat A Deadly Mix in Benghazi
Tijd 37 minuten

Maanden onderzoek in Libië ging aan dit verhaal van The New York Times vooraf. Het resultaat is een verhelderend en spannend relaas over wat er gebeurde op de avond van 11 september 2012 bij het Amerikaanse consulaat in Benghazi. De avond die vier Amerikanen het leven kostte. Een glashelder geschreven, loeispannend verhaal dat je direct wilt uitlezen.

Wat Van God Los III
Tijd 50 minuten

De populaire Canadese website Twitch Film heeft de Nederlandse tv-serie Van God Los opgenomen in haar jaarlijstje ‘beste tv-series uit andere landen dan de VS’. De serie, waarvan het derde seizoen nu wordt uitgezonden bij BNN, reconstrueert in elke aflevering een opvallende moord. Twitch Film noemt het gemiddelde niveau van de afleveringen ‘indrukwekkend hoog’.

Wat Jaaroverzichten in beeld
Tijd 10 minuten

Veel kranten  en tijdschriften sluiten het jaar af met een jaaroverzicht in beeld. De beste, ontroerendste, aangrijpendste foto’s van 2013. Martijn Kleppe, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam  en gespecialiseerd in persfotografie, heeft al die jaaroverzichten weer naast elkaar gezet. Wat kiest Time? BBC News? En hoe ziet de lijst van The New York Times eruit?  

Wat Bashar Al Assad: An Intimate Profile of a Mass Murderer
Tijd 25 minuten

Bij Bashar al-Assad  thuis werd nooit over dingen gepraat. Zijn broer sloeg hem, zijn ouders negeerden dat. En eigenlijk wilde zijn vader niet dat zijn zoon hem zou opvolgen. In een lang artikel in de  New Republic wordt een uitgebreid profiel geschetst van de Syrische president.

Wat Europe’s Tea Parties
Tijd 15 minuten

Geert Wilders op de voorpagina van The Economist? In een theepot? Het gerenommeerde blad schreef een uitstekend artikel over Europa’s populistische en eurosceptische partijen.

Wat Mattheus en ik
Tijd 57 minuten

Mattheus van der Steen (37) is de charismatische voorganger van de snel groeiende ‘House of Heroes’, een kerk in Harderwijk waar mensen zouden worden genezen van ziekten. De atheïstische Victor Vroegindeweij kreeg als eerste filmmaker toegang tot de kerk om te zien hoe het eraan toegaat.

Wat Dertien jaar Wie is de Mol
Tijd 49 min

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen van Wie is de Mol (de eerste aflevering is inmiddels ook terug te zien online), zond de AVRO afgelopen week een terugblik uit op dertien jaargangen   van het programma waarin de deelnemers de ‘mol’  in de groep proberen te ontmaskeren. De kijker krijgt een overzicht van onder andere  ‘de beste molacties’ uit de eerste series  –  toen nog met onbekende Nederlanders – tot ‘de beste winnaars’ van de afgelopen jaren.

Wat Zwart ijs
Tijd 90 minuten

Documentairemaker Geertjan Lassche, zelf geboren in Rouveen, in het hart van de Biblebelt, volgde vorige winter drie schaatsfamilies, alle drie in meer of mindere mate orthodox-christelijk. Hij had de mazzel dat er bijna een Elfstedentocht zou worden gereden – op een zondag. De gewetensnood waarin de schaatsers terechtkomen is in één woord adembenemend.

Wat Theo Maassen: Einde Oefening
Tijd 80 min

Het was zijn eerste, maar ook gelijk zijn laatste oudejaarsconference, kondigde Theo Maassen aan. De cabaretier is namelijk niet zo’n politiek dier. En toch schuwde hij op oudjaarsavond de politieke onderwerpen niet in Einde Oefening. Zoals we van Maassen gewend zijn: een spervuur van botte grappen met in de kern een heel klein hartje. De uitzending werd door 1,7 miljoen mensen bekeken.

    • Stijn Bronzwaer