Negatief verband met rente

„Naar mijn idee is er een verband tussen de goudprijs en reële rente. De goudprijs loopt namelijk op als de reële rente daalt en vice versa. De reële rente is gelijk aan de nominale rente gecorrigeerd voor de inflatie. Vanwaar dit verband? Goud wordt onaantrekkelijk als de reële rente oploopt, omdat de belegger dan steeds nadrukkelijker een reële vergoeding misloopt die hij op een goudbelegging niet krijgt. In de loop der jaren, tot begin 2013, was de (reële) rente steeds lager geworden en uiteindelijk zelfs negatief. De kwantitatieve geldverruiming werd door de Amerikaanse centrale bank ingezet om de rente omlaag te brengen door het opkopen van obligaties. Daar waar de rente steeds verder daalde steeg de goudprijs naar ongekende hoogte. Begin 2013 heb ik alle goudposities gesloten en blijf hierbij, ook in 2014. Ik verwacht dat de reële rente verder zal oplopen en daarom dat goud verder zal dalen.”

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl