Minder slachtoffers vuurwerk, maar letsel wel ernstiger

John van Geijtenbeek (43) uit Rotterdam wordt in de nieuwjaarsnacht onderzocht bij het Oogziekenhuis in Rotterdam. Van Geijtenbeek raakte gewond toen een pot met vuurwerk die hij afstak te vroeg afging. Foto ANP / Marco de Swart

Iets minder mensen zijn bij de afgelopen jaarwisseling gewond geraakt door vuurwerk in vergelijking met de jaarwisseling vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en VeilgheidNL. De verwondingen door vuurwerk waren dit jaar echter wel ernstiger dan vorig jaar.

In totaal moesten de afdelingen Spoedeisende hulp van de Nederlandse ziekenhuizen op 31 december en 1 januari bijna 700 slachtoffers van vuurwerk behandelen. Dat is een iets lager aantal dan de 720 slachtoffers van vorig jaar. De verwondingen die de slachtoffers dit jaar opliepen waren volgens artsen echter zwaarder. Ook waren de slachtoffers dit jaar jonger dan vorig jaar.

Uit een opsomming van de NOS blijkt de ernst van de verwondingen dit jaar. Zo moesten in totaal acht handen worden geamputeerd en werden drie handen grotendeels geamputeerd. Verder werden 36 vingers afgerukt of geamputeerd door een ongeluk met vuurwerk. Minstens achttien mensen raakten aan één of beide ogen blind.

Jongeren onder de twintig jaar werden dit jaar relatief het vaakst het slachtoffer van vuurwerk. Bijna de helft van de slachtoffers was tiener of nog jonger. Het aantal 50-plussers dat slachtoffer werd was met zeven procent een stuk lager dan vorig jaar, toen het vijf keer zo hoog lag.

Bij de helft van alle ongelukken was legaal vuurwerk verantwoordelijk voor het letsel. Illegaal vuurwerk zorgde wel voor ernstiger letsel.

Sterke toename aantal alcoholvergiftigingen

Niet alleen het vuurwerk, maar ook de alcohol zorgde tijdens de jaarwisseling voor veel slachtoffers. Het aantal mensen dat met een alcoholvergiftiging moest worden opgenomen op de Spoedeisende hulp, nam dit jaar drastisch toe, van 152 vorig jaar naar 270 nu. Onder een alcoholvergiftiging wordt verstaan dat mensen zo veel hebben gedronken dat ze (bijna) buiten kennis raken.

    • Pim van den Dool