Meer dan 300 gevaarlijke Australische haaien zitten nu op Twitter

Archieffoto van een witte haai voor de kust van Zuid-Afrika. Foto AFP / Jeannot Lapeyre

De Australische westkust heeft last van gevaarlijke haaien: de afgelopen twee jaar werden zes mensen door haaien gedood. De lokale regering wil de gevaarlijke haaien gaan doden, maar wellicht is er een betere oplossing: meer dan 300 haaien zitten nu op Twitter en laten weten waar ze zijn.

Onderzoekers hebben in opdracht van de Australische regering bij 338 grote haaien (witte haaien, walvishaaien en tijgerhaaien) zendertjes geplaatst die de locatie van de haai bijhouden. Als een haai binnen een kilometer van de kust komt, wordt er een melding verzonden naar een computer die vervolgens op het Twitter-account van Surf Life Saving Australia een tweet plaatst met daarin de grootte, soort en locatie van de haai.

De afgelopen dagen zond Surf Life Saving Australia onder meer deze berichten uit:

Twitter avatar SLSWA Surf Life Saving WA Fisheries advise: tagged Tiger shark detected at Leighton receiver at 09:23:00 PM on 4-Jan-2014
Twitter avatar SLSWA Surf Life Saving WA Fisheries advise report of 2m shark unknown sp. 50 m offshore Longreach Bay Rottnest. Sighted 1050, reported 1115.
Twitter avatar SLSWA Surf Life Saving WA Fisheries advise: tagged Tiger shark detected at 1.5km off Scarborough receiver at 06:37:00 AM on 3-Jan-2014

Het nieuwe waarschuwingssysteem voor strandgangers heeft een groot voordeel, zei Chris Peck van Surf Life Saving Australia tegen SkyNews. “Je krijgt nu direct informatie en mensen hebben geen excuus meer om te zeggen dat ze geen informatie hebben gekregen.” De informatie over de locatie van de haaien zal ook gebruikt gaan worden door wetenschappers die het gedrag van haaien onderzoeken.

Duizenden mensen demonstreren tegen doden haaien

Het waarschuwen via Twitter speelt een rol in de discussie in Australië over hoe het probleem van de aanvallen door haaien op te lossen. De regering van Western Australia wil radicale maatregelen nemen om de aanvallen tegen te gaan. Zo moeten er binnenkort de populaire stranden van Perth 72 haken met lokaas komen die de haaien kunnen uitschakelen.

Op verschillende plekken in Australië werd vandaag gedemonstreerd tegen plannen om haaien te doden, meldt de BBC. Betogers zeiden dat het doden van de haaien niets oplost en dat bovendien het ecosysteem van de zee in de war geschopt zal worden. Een demonstrant in Melbourne zei:

“Wij zijn te goed om wilde dieren uit wraak te doden. We moeten werken met de kennis die er is, om zo te leren omgaan met deze dieren in plaats van ze te doden.”

http://www.youtube.com/watch?v=R7oWmf4PZ1c

Premier Kim Hames van Western Australia heeft het plaatsen van de haken verdedigd als noodzakelijk en benadrukt dat de haken alleen geplaatst zullen worden bij de drukste stranden waar de gevolgen van een aanval het grootst kunnen zijn. De betogers nemen daar geen genoegen mee en hebben al nieuwe demonstraties aangekondigd.

De tweets van Surf Life Saving Australia kunnen wellicht bijdragen aan de veiligheid, hoewel de berichtjes alleen ook een schijnveiligheid kunnen oproepen, zegt Alison Kock, research manager van een haaienprogramma in Zuid-Afrika, tegen NPR:

“Het kan in feite een vals gevoel van veiligheid oproepen - in de zin van, als er geen tweet is, is er ook geen gevaar - en dat is simpelweg geen goede interpretatie. Aan de andere kant betekent een haai in de buurt niet automatisch dat er gevaar is. In Hawaii zwemmen constant tijgerhaaien langs de kust en daar zijn heel erg weinig aanvallen.”

    • Pim van den Dool