Laatste acht verdachten rellen Veen op vrije voeten

Een uitgebrande auto in de Brabantse plaats Veen. Politieagenten hebben zo'n 100 arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met lege flessen en zwaar vuurwerk.
Een uitgebrande auto in de Brabantse plaats Veen. Politieagenten hebben zo'n 100 arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met lege flessen en zwaar vuurwerk. Foto ANP / Erik Haverhals

De laatste acht verdachten van de ernstige rellen in Veen op 30 december zijn vandaag vrijgekomen. Dat heeft advocaat Erik Thomas vanavond bevestigd tegenover persbureau Novum. Het Openbaar Ministerie vindt het voor het onderzoek niet nodig dat ze langer worden vastgehouden.

Het advocatenkantoor van Thomas staat enkele tientallen verdachten in de zaak bij, onder wie een van de acht die nog vastzat. Thomas denkt dat heel wat sepots zullen volgen. “Als je een heel café leeg trekt, zitten er gegarandeerd heel wat mensen bij die er niets mee te maken hebben.” Daarbij wijst hij erop dat veel mensen snel zijn vrijgelaten, wat er volgens Thomas op kan duiden dat deze verdachten niets met de rellen van doen hadden. Als sepots volgen, gaat schadevergoeding worden gevraagd, stelt de advocaat.

Politie arresteert ruim honderd man na geweld

In totaal werden maandagnacht 101 verdachten opgepakt rond de rellen die ontstonden toen brandweermannen een in brand gestoken autowrak wilden blussen. De brandweerlieden werden belaagd, waarna agenten die hen wilden beschermen met flessen en zwaar vuurwerk werden bekogeld.

Bij een charge werden acht relschoppers aangehouden. De rest vluchtte een kroeg in, waarin op dat moment al andere klanten zaten die niet bij de rellen op straat betrokken waren. De politie haalde de kroeg leeg, waarbij weer agenten werden bekogeld, dit keer met onder meer biljartkeus en barkrukken.

De eerste negen verdachten werden dinsdagavond, even voor de jaarwisseling, vrijgelaten. Donderdagmiddag volgden nog eens 83 verdachten en in de avond de laatste.

Discussie over arrestatie verdachten in kroeg

De acht die gisteren voor de rechter-commissaris werden geleid en vandaag zijn vrijgelaten, zijn niet dezelfde acht die bij de charge zijn aangehouden. Een deel van de acht werd aangehouden in de kroeg. Vier van hen komen uit Veen, twee uit Wijk en Aalburg en de overigen uit Brakel en Den Bosch. Ze zijn tussen de 17 en 35 jaar.

De afgelopen dagen ontstond discussie over de arrestatie van verdachten in de kroeg. Het OM ziet het oordeel van de rechter-commissaris over de arrestaties, waaronder enkele in de kroeg, echter als steun. Het oordeel van de rechter-commissaris was gisteren dat de verdachten nog langer mochten worden vastgehouden. “Dat zegt toch wel wat”, aldus een woordvoerder tegen persbureau Novum.