Kerstholt voorbij? Dat nooit

Eén blik op de bovenbenen van Niels Kerstholt boezemt zijn concurrenten angst in. De shorttracker rijdt graag voorop – dan moeten de andere rijders maar zien hoe ze hem kunnen inhalen.

De houding van Niels Kerstholt is goud waard, legde zijn trainer Jeroen Otter vorig jaar uit: „Niels stond laatst bij een World Cup aan de start met Kwak Yoon-gy en Viktor Ahn, twee van de beste shorttrackers ter wereld. Dan kijkt hij ze aan met een blik van: zo jongens, jullie moeten tegen Niels, hè? Dat is zijn grootste talent.”

Je hoeft maar één blik op de bovenbenen van Kerstholt te werpen om te begrijpen dat het Kwak dun door de broek loopt als de grote Hollander op het ijs stapt. Kwak rijdt niet in Rusland: officieel heeft hij zich niet gekwalificeerd voor Sotsji – waarschijnlijk durft hij gewoon niet. En dan is er nog de manier waarop Kerstholt zijn schaatsen vasthoudt: zo gaan Italianen in maffiafilms met hun vioolkoffer om.

In de race rijdt Kerstholt (30) graag voorop – de anderen moeten maar zien of ze er links of rechts omheen komen. Zo houdt hij al jaren de andere Nederlandse shorttrackers uit de wind. Acht jaar geleden ging hij met twee anderen zonder serieuze hoop op eremetaal naar Turijn: nu is hij de grand old man van een grote delegatie vol medaillekandidaten. Al zullen dit weekend vooral zijn landgenoten bang zijn: hij wil in Amsterdam voor de zevende keer Nederlands kampioen worden.

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin