Kerry ziet vooruitgang bij gesprekken Israël en Palestijnen

Kerry vanmiddag op een persconferentie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.
Kerry vanmiddag op een persconferentie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Foto AP / Brendan Smialowski

Israël en de Palestijnen boeken vooruitgang bij de vredesbesprekingen die de partijen sinds afgelopen zomer voeren. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vanmiddag gezegd na een ontmoeting met de Palestijnse president Abbas. Hoewel Kerry voorzichtig optimistisch was, erkende hij dat er nog veel werk verzet moet worden.

Kerry is sinds woensdag weer in het Midden-Oosten om te proberen de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen in goede banen te leiden. De afgelopen dagen kwamen er vooral sombere berichten over het verloop van zijn bezoek. Zo haalde de Israëlische premier Netanyahu op een persconferentie met Kerry hard uit naar Abbas, terwijl Kerry juist poogt hen nader tot elkaar te brengen.

Na een ontmoeting met Abbas van tweeënhalf uur zei Kerry vanmiddag volgens persbureau AP dat de vredesbesprekingen “moeilijk werk” zijn, maar dat “we zijn begonnen aan het wegnemen van de moeilijkste nog te nemen horden”. Over Abbas zei Kerry dat de Palestijnse president met hem “intens en serieus” aan een oplossing voor het conflict werkt.

Vanavond gaat Kerry naar Jeruzalem voor nieuwe gesprekken met Netanyahu. Het doel van de vredesbesprekingen is een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit dat voorziet in de oprichting van een Palestijnse staat. De grootste struikelblokken bij de gesprekken zijn de grenzen van de Palestijnse staat, de status van Jeruzalem en de positie van de honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen.