Ja, ik stak een kerstboom aan, dat hoort er ’n beetje bij

Naam: Dennis van den B. (43)

Zaak: agent in gezicht geschopt.

Eis: 4 maanden cel, waarvan 1 voorwaardelijk. Twee jaarwisselingen thuisblijven. Agent 300 euro betalen voor immateriële schade.

Mening verdachte: bekent.

Uitspraak: 4 maanden cel, waarvan 1 voorwaardelijk. Eén jaarwisseling thuisblijven. Agent 250 euro betalen.

Met pijn en moeite konden de agenten Dennis van den B. naar de achterbank van de politieauto slepen. En terwijl hij op de achterbank lag, gaf hij die trap tegen de kaak van een agent. Hij zei: „Deze is voor jou.” Nee, dat was „niet slim”, zegt de verdachte nu in de Haagse rechtbank. Maar het was ook niet de bedoeling om de agent in zijn gezicht te raken. „Ik deed het uit frustratie, woede.”

Van den B. had die nacht op straat een kerstboom in de brand had gestoken. „Dat hoort er een beetje bij, bij Oud en Nieuw.” Wat er gebeurde nadat de politie arriveerde, daarover verschillen de meningen. Volgens de agenten wilde de man opnieuw kranten op het vuur gooien. Hij negeerde de agenten die zeiden dat hij dat niet mocht doen. Toen de dienders bij hem in de buurt kwamen, roken ze een alcohollucht. Ze wilden hem arresteren voor openbaar dronkenschap, maar hij verzette zich. Een agent zei toen: „Je moet je grote bek houden.” Daarop zou de Van den B. hem met een vuist richting zijn gezicht hebben geslagen. De klap kwam niet aan. Hij bleef zich verzetten terwijl hij naar de politieauto werd gesleept.

„Ik stond gewoon met mijn handen in mijn zakken naar het vuur te kijken”, zegt Van den B. zelf. Hij had zeven biertjes gedronken, maar dat kon hij prima hebben. Hij was niet dronken. Toen de agenten hem vroegen om de kranten weg te leggen heeft hij dat keurig gedaan. „En toen werd ik ineens door vijf agenten in de houdgreep gehouden.” Toen pas werd hij boos, en ging hij tegenstribbelen.

De rechter oordeelt dat een alcohollucht in combinatie met ‘niet luisteren’ voldoende reden was om de man aan te houden. Ze noemt de schop „absoluut niet te tolereren”.