‘Ja, ik stak een kerstboom aan’

Naam: Dennis van den B. (43), Den Haag

Zaak: agent in gezicht geschopt.

Eis: 4 maanden cel, waarvan 1 voorwaardelijk. Twee jaarwisselingen thuisblijven. Agent 300 euro betalen voor immateriële schade.

Mening verdachte: bekent.

Uitspraak: 4 maanden, waarvan 1 voorwaardelijk. Volgende jaarwisseling thuis. Agent 250 euro betalen.

Met pijn en moeite konden de agenten Dennis van den B. naar de achterbank van de politieauto slepen. Hij werkte niet bepaald mee aan zijn aanhouding. En terwijl hij op de achterbank lag, gaf hij die trap tegen de kaak van een agent. Hij zei: „Deze is voor jou.” Nee, dat was „niet slim”, zegt de verdachte nu in de Haagse rechtbank. Maar het was ook niet de bedoeling om de agent in zijn gezicht te raken. „Ik deed het uit frustratie, woede.”

Van den B. had die nacht op straat een kerstboom in brand gestoken. „Dat hoort er een beetje bij, bij Oud en Nieuw.” Wat er gebeurde nadat de politie arriveerde, daarover verschillen de meningen. Volgens de agenten wilde de man opnieuw kranten op het vuur gooien. Hij negeerde de agenten die zeiden dat hij dat niet mocht doen. Toen de dienders bij hem in de buurt kwamen, roken ze een alcohollucht. Ze wilden hem arresteren voor openbaar dronkenschap, maar hij verzette zich. Een agent zei toen: „Je moet je grote bek houden.” Daarop zou Van den B. met een vuist richting het gezicht van de agent hebben geslagen. De klap kwam niet aan. Hij bleef zich verzetten terwijl hij naar de politieauto werd gesleept. „Ik stond gewoon met mijn handen in mijn zakken naar het vuur te kijken”, zegt Van den B. zelf. Hij had zeven biertjes gedronken, maar dat kon hij prima hebben. Hij was niet dronken. Toen de agenten hem vroegen om de kranten weg te leggen heeft hij dat keurig gedaan. „En toen werd ik ineens door vijf agenten in de houdgreep gehouden.”

De rechter oordeelt dat een alcohollucht in combinatie met „niet luisteren” voldoende reden was om de man aan te houden. Ook de poging om eerder al een klap te geven aan een agent acht ze bewezen. Maar het belangrijkste was die schop. De rechter noemt die „absoluut niet te tolereren”.

Christiaan Pelgrim

    • Christiaan Pelgrim