‘Iraakse leger verliest Falluja aan Al-Qaeda’ - opnieuw tientallen doden

Inwoners van Falluja begraven een man die om het leven is gekomen bij bombardementen van het Irakese leger. Foto Reuters

Het Iraakse leger heeft de controle over de stad Falluja in de onrustige provincie Anbar volledig verloren aan groepen die gelieerd zijn aan Al-Qaeda. Dat heeft een veiligheidsbron gezegd tegen nieuwszender Al-Jazeera. Bij gevechten tussen het leger en de extremisten zouden vandaag opnieuw tientallen doden zijn gevallen.

In Falluja en Ramadi, twee grote steden in de westelijke provincie Anbar, wordt al de hele week gevochten tussen het Iraakse leger en extremistische sunnitische groeperingen die banden hebben met Al-Qaeda, zoals ISIS (Islamitische Staat van Irak en de Levant). Bij gevechten vandaag zou het leger 55 jihadisten hebben gedood en zouden ook acht soldaten zijn omgekomen.

Leger was uit delen van Falluja al weg

Donderdag werd duidelijk dat het Iraakse leger delen van Falluja had verloren aan sunnitische extremisten die tegen de shi’itische regering van premier Maliki vechten, maar nu zou het leger zich volledig uit de stad hebben teruggetrokken. Persbureau AFP schrijft dat strijders van ISIS prominent zichtbaar zijn in Falluja, terwijl regeringstroepen en milities die tegen ISIS vechten niet meer zichtbaar zijn op straat.

Maliki toonde zich vandaag strijdlustig en beloofde dat zijn regering al het nodige zal doen om de “terroristische groeperingen” te verslaan en de veiligheid in Anbar te herstellen. De bloedige strijd in Anbar staat niet op zichzelf, schrijft NRC Handelsblad vandaag:

Al maanden is Irak ten prooi aan toenemend geweld, onder meer door bomaanslagen op markten en andere openbare plaatsen. Op Nieuwjaarsdag maakten de Verenigde Naties bekend dat in 2013 7818 burgers om het leven zijn gekomen en 1050 leden van de veiligheidstroepen. Dat is veel meer dan in de voorgaande jaren, zij het nog altijd veel minder dan in de rampzalige jaren 2006 en 2007. Toen was het verzet tegen de Amerikanen op zijn hoogtepunt.

Een groepering als ISIS is ook actief in Syrië, wat laat zien dat de burgeroorlog in dat land het geweld in Irak doet oplaaien. ISIS trekt zich weinig aan van de landsgrenzen in de regio en streeft naar de oprichting van een islamitisch kalifaat. De groepering eiste vandaag een aanslag in Libanon op waarbij afgelopen week vijf mensen werden gedood.

    • Pim van den Dool