Interessant als sieraad

„Wat is de juiste prijs voor iets wat an sich weinig waarde heeft? Slechts 10 procent van de goudvraag heeft een industriële of technologische achtergrond. Goud is dan een productiefactor die uiteindelijk winst moet opleveren. Het leeuwendeel van de vraag dragen we echter om onze hals en vinger of bergen het op in een kluis. Daarom is het bepalen van een correcte waarde voor goud zo moeilijk. De financiële waarde van een actief hangt immers samen met de kasstromen die het oplevert. En die zijn er nauwelijks bij goud. Toch kan de goudprijs fors schommelen. Perioden van grote onzekerheid, dalende rentes of geldcreatie doen de goudprijs schitteren. Maar nu de westerse conjunctuur lijkt aan te trekken en de Amerikaanse centrale bank de geldpers een tandje lager zet, stijgt de rente langzaam. Ondanks de gedaalde prijs lijkt goud dus niet interessant als belegging voor 2014. Misschien nog wel als sieraad.”