Ik wist niet dat het een agent was, anders had ik niet geduwd

Naam: Illias H. (20)

Zaak: staat terecht voor mishandeling van een agent.

Eis: werkstraf van 90 uur.

Mening verdachte: bekent.

Uitspraak: 60 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk. Mag komende Oud en Nieuw niet de straat op.

Illias H. volgt een ICT-opleiding, en werkt elke week vrijwillig in de kapperszaak van familie in Den Bosch. Om ervaring op te doen. En op deze manier wed hij op twee paarden wat betreft zijn toekomst, vertelt hij de rechtbank. Politierechter: „Krijgt u daar niets voor?” H.: „Jawel. Ervaring.”

Een hele normale jongen met een blanco strafblad. Zo noemt zijn advocaat verdachte H. tijdens haar pleidooi. Hij zit drie dagen in de gevangenis. Er zijn blauwe desinfectiezakjes om zijn schoenen gebonden. Tijdens Oud en Nieuw vermaakte H. zich met zijn familie in Zuilen. Totdat er reuring ontstond in de J.S. de Rijksstraat in Utrecht. Er was een ruzie op straat. H. bemoeide zich ermee, maar wist toen nog niet dat hij een agent wegduwde. Deze agent in burger beschuldigt H. van mishandeling. Zijn keel is dichtgeknepen, hij voelde een sterke pijnscheut. H. ziet de zaak anders.

,,Er was ruzie op straat met een van mijn familieleden. Ik ben erop af gegaan en ben er tussen gesprongen. Toen was er ineens een agent. Die agent zegt nu dat ik hem bij de keel heb gegrepen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb hem een duw gegeven, maar niet bij de keel gegrepen. Die agent is bewust door ons groepje heen gelopen. Ik had niet de intentie om te duwen, maar ik wist op dat moment niet dat hij van de politie was. Dat hoorde ik later pas, want hij was niet in uniform. Als ik wist dat hij agent was, dan had ik het niet gedaan. Mijn broer heeft me weggetrokken toen het gebeurde. Daarna ben ik vrijwillig meegegaan. Bij de politie heb ik al aangegeven dat het niet had mogen gebeuren. Ik heb mijn excuses aangeboden.”