‘Ik stelde me te grootse dingen voor’

„Je hebt optimisten, je hebt pessimisten, en je hebt Jean. Hij maakt zich nergens druk om. Ik vind dat heel mooi aan hem, want ik ben het tegenovergestelde. Toen ik hem leerde kennen, in de fietsenstalling van de Efteling, moest ik wennen aan zijn botte grapjes. Nu kan ik daar juist erg om lachen.

„We gingen al maanden intensief met elkaar om toen we in de stad een kennis van Jean tegenkwamen die vroeg of ik zijn vriendin was. ‘Ben jij mijn vriendin?’ vroeg Jean aan mij. Ik wist niet wat ik moest zeggen. De volgende dag zei Jean: ‘Volgens mij hebben we een relatie. Zullen we het dan ook maar zo noemen?’

„Ik had nog nooit een vriend gehad en bij het woord ‘relatie’ stelde ik me allemaal grootse dingen voor. Nu weet ik dat je juist moet genieten van de kleine dingen. Ik vond altijd dat Jean niet romantisch was. Hij hield niet van Valentijnsdag, bijvoorbeeld. Daar deed hij niet aan. Maar de week vóór Valentijn stuurde hij me elke dag een kaartje of een klein cadeautje. Dat waardeerde ik nauwelijks. Heel stom, vind ik nu.

„Met mijn onzekerheid en behoefte aan bevestiging heb ik Jean verstikt. Ik was jaloers en bang om hem te verliezen, daardoor kwamen er steeds meer ruzies. Hij twijfelde al een tijdje en toen hij wilde praten, zei ik: ‘Nee. Je kunt kiezen: of het is uit, of we gaan gewoon verder.’ Jean zei, voor mij volkomen onverwacht: ‘Dan is het uit.’ Een tijd hoopte ik nog dat het goed zou komen, maar dat is ook Jean: als het op is, is het op. Dat vond ik toen vervelend, maar hij heeft wel gelijk.

„Ik ben inmiddels erg veranderd, dus misschien zou het nu wel goed kunnen gaan tussen ons. Maar de vriendschap is me zo dierbaar, die zal ik nooit op het spel zetten door weer iets met hem te beginnen.”

Brigit Kooijman