Het was gewoon gezellig, en het was gewoon dom van mij

Naam: Patrick de B. (18)

Zaak: staat terecht voor gooien vuurwerk naar een ME-busje en bezit illegaal vuurwerk.

Eis: 4 maanden cel, waarvan 1 voorwaardelijk. Twee jaarwisselingen de straat niet op. Plus boete voor bezit illegaal vuurwerk: 400 euro.

Mening verdachte: wel gegooid, niet bewust op ME-bus gericht.

Uitspraak: 180 uur taakstraf, maand voorwaardelijke celstraf. Eén jaarwisseling thuiszitten. Boete: 400 euro.

Er reden al een tijdje ME-busjes door de straat. Toch bleven de Haagse Patrick de B. (18) en zijn vrienden doorgaan met het afsteken van illegaal vuurwerk. Agenten zagen hoe Patrick drie keer achter elkaar een nitraat in de richting van hun ME-busje gooide. Eén daarvan ontplofte op de voorruit, verklaart een agent.

Op de zitting is Patrick niet spraakzaam. Hij zegt dat het „gewoon gezellig” was toen ze die nitraten afstaken. „Er reden ME-busjes in de straat”, reageerde de rechter. „Dan is het meestal niet zo gezellig.” Realiseerde de jongen zich toen wat hij aan het doen was, vraagt de rechter. „Het was de bedoeling dat ze op straat terecht kwamen.” Wat vindt hij ervan dat hij nu voor de rechter moet komen? „Vervelend.”

Aan het eind van de zitting, als de officier van justitie en de advocaat net uitgepraat zijn over de strafeis, wordt Patrick gevraagd of hij nog iets wil zeggen. Hij probeert te praten, maar struikelt over zijn woorden. Dan zucht hij diep. Hoorbaar emotioneel zegt hij: „Dat het gewoon dom was, ja.” Op de publieke tribune kijken zijn vader en moeder elkaar aan.

Vonnis: voor het gooien van nitraten naar het politiebusje krijgt hij 180 uur taakstraf en 32 dagen cel, waarvan dertig dagen voorwaardelijk. De twee overige dagen heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Ook moet hij de volgende jaarwisseling thuisblijven. Voor het bezitten van het illegale vuurwerk krijgt hij een boete van vierhonderd euro. Dat is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (drie maanden cel). In de aanklacht stond dat er sprake was van geweld tegen agenten, maar dat kan niet bewezen worden, zegt de rechter, omdat je niet kunt aantonen welke individuele agenten de verdachte probeerde te bedreigen. Geweld tegen het voertuig is wel bewezen.