‘Het was gewoon dom van mij’

Naam: Patrick de B. (18), Den Haag

Zaak: gooien van vuurwerk naar een ME-busje, en bezit illegaal vuurwerk.

Eis: 4 maanden cel, waarvan 1 voorwaardelijk. Twee jaarwisselingen de straat niet op. Plus boete voor bezit illegaal vuurwerk: 400 euro.

Mening verdachte: wel gegooid, niet bewust op ME-bus gericht.

Uitspraak: 180 uur taakstraf, maand voorwaardelijke celstraf. Volgende jaarwisseling thuisblijven. Boete: 400 euro.

Er reden al een tijdje ME-busjes door de straat. Toch bleven de Haagse Patrick de B. (18) en zijn vrienden doorgaan met het afsteken van illegaal vuurwerk. Agenten zagen hoe Patrick drie keer achter elkaar nitraatvuurwerk in de richting van hun busje gooide. Eén nitraat ontplofte op de voorruit, verklaart een agent.

Patrick is niet spraakzaam, op de zitting. Hij zegt dat het „gewoon gezellig” was toen ze die nitraten afstaken. „Er reden ME-busjes in de straat”, reageert de rechter. „Dan is het meestal niet zo gezellig.” Realiseerde de jongen zich toen wat hij aan het doen was, vraagt de rechter. „Het was de bedoeling dat ze op straat terecht kwamen.” Wat vindt hij ervan dat hij nu voor de rechter moet komen? „Vervelend.”

Aan het eind van de zitting wordt Patrick gevraagd of hij nog iets wil zeggen. Hij probeert te praten, maar struikelt over zijn woorden. Hij zucht diep. Hoorbaar emotioneel zegt hij: „Dat het gewoon dom was, ja.”

Vonnis: voor het gooien van nitraatvuurwerk naar het politiebusje krijgt hij 180 uur taakstraf en 32 dagen cel, waarvan dertig dagen voorwaardelijk. De twee overige dagen heeft hij uitgezeten in voorarrest. Hij moet de volgende jaarwisseling thuisblijven. Voor het bezit van illegaal vuurwerk krijgt hij een boete van vierhonderd euro. Dat is lager dan de eis van het OM (drie maanden cel). In de aanklacht stond dat er sprake was van geweld tegen agenten, maar dat kan niet bewezen worden, zegt de rechter, omdat je niet kunt aantonen welke individuele agenten de verdachte probeerde te bedreigen. Geweld tegen het voertuig is wel bewezen.

Christiaan Pelgrim

    • Christiaan Pelgrim