Het waren de drank en de drugs, ik kon het niet helpen

Naam: Michael K. (41)

Zaak: poging tot zwaar lichamelijk letsel.

Eis: 10 maanden, 4 voorwaardelijk.

Mening verdachte: ontkent.

Uitspraak: 10 maanden, 4 voorwaardelijk.

De eerste verdachte die op de speciale supersnelrechtzitting voor de Rotterdamse politierechter moet verschijnen heeft bloedkorsten boven zijn rechteroog. Die liep de 41-jarige stukadoor Michael K. op toen hij in de Oudejaarsnacht naar eigen zeggen nogal hardhandig werd gearresteerd. Hij werd opgepakt omdat hij volgens verscheidene agenten ’s nachts vanuit de deuropening van café De Joker in Rotterdam een halfvol bierflesje gooide naar twee vrouwelijke agenten. Hij miste ze maar net.

Poging zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, kwalificeert de officier van justitie dat. De verdachte kan zich een dergelijk voorval niet herinneren. Hij snapt het ook niet. „Ik ben hier geen voorstander van’’, zegt hij. Agenten doen hun best de openbare orde te bewaren en dat is prima, in zoverre verschilt hij niet van mening met de aanklager. Het zijn de alcohol en de drugs die hem die nacht parten speelden. „Ik ben om zeven uur ’s avonds thuis begonnen met drinken. Om half tien ging ik verder in het café. Ik heb ook nog een blowtje gerookt en nog een snuifje cocaïne genomen toen een vriend me dit aanbood”, zegt Michael K. Later brak er een vechtpartij uit in het café waar de politie op afkwam. En verder weet hij het allemaal niet meer zo precies.

De officier van justitie acht het geweld bewezen en dat is extra laakbaar op Oudejaarsnacht. De strafeisen voor geweld tegen agenten worden dan verdubbeld. Het OM eist een celstraf van tien maanden waarvan vier voorwaardelijk en huisarrest voor de volgende jaarwisseling. De verdachte hoort het snikkend aan. Zijn advocaat spreekt van een „excessieve eis”. Het OM maakt volgens haar van de rechtbank „een schandpaal” waar „in aanwezigheid van de pers verdachten een lesje wordt geleerd”.

De verdachte zegt in zijn laatste woord te hopen dat de rechter hem geen celstraf oplegt. „Dat kost me mijn kop. Dan raak ik alles kwijt. Ik heb net een opleiding gevolgd, betaal netjes mijn alimentatie en heb om de week mijn kinderen.”

De rechter is het evenwel volledig eens met de aanklager. Ze vonnist conform de eis.