Het levert niets op

„De prijs van goud zal de komende tijd wel verder dalen. Veel beleggers zullen hun posities verkopen omdat het totaal niet rendeerde in de afgelopen jaren.

Dat blijft altijd het probleem bij belegging in goud. Het levert niets op. Geen dividend of rente. Het rendement krijgt men alleen via koersverschillen en dat is in mijn ogen geen juist uitgangspunt voor beleggers. Nu aandelenmarkten lonken, zullen steeds meer beleggers daar rendement zoeken. Overigens verwacht ik niet dat de prijs net zoveel zal dalen als het afgelopen jaar. Er is vraag van de Aziatische centrale banken. Door de daling van de fysieke goud zijn ook de koersen van mijnbouwbedrijven gedaald. Sommige zelfs een veelvoud van de daling van het goud zelf. Er is dus weinig koppeling tussen de prijs van het goud en de bedrijfsvoering. Dat zien we ook bij beursgenoteerde olieconcerns.”