Help! De Marsianen veroveren de aarde

Luisteren // Hoorspel Sprong in het heelal zondag 5, 12, 19 en 26 januari, Radio 5, 17.25-18.00 uur.

Zondagavond 1 oktober 1955 klinkt op de Nederlandse radio een grote ontploffing. Het geluid van een opstijgende raket volgt, waarna dreigende xylofoontonen de eerste aflevering van het nu beroemde sciencefictionhoorspel Sprong in het heelal inluiden. Goed nieuws voor de fans: de vierde serie is eindelijk in het Nederlands vertaald en wordt vanaf 5 januari uitgezonden op Radio 5. Het brein achter de Nederlandse versie van de Britse BBC-serie Journey Into Space (1953-1958) van Charles Chilton, was de Nederlandse radiomaker Léon Povel (1911-2013). Dankzij deze meester in de creatie van hoorspelgeluid, wist heel Nederland al twee jaar voordat de Russen de Spoetnik lanceerden in 1957 hoe dat zou klinken. Pas in 1980 schreef Chilton de vierde serie. Tot een paar jaar terug is die nooit in het Nederlands vertaald of uitgezonden. Geluidstechnicus Guy Sweens, die ook aan de eerdere series meewerkte, vertaalde serie vier, De Terugkeer van Mars. Hij ging ermee naar de 97-jarige Povel. Die begon met de voorbereidingen maar bij gebrek aan geschikte acteurs strandde het project. Toen Povel 8 januari overleed nam zijn zoon Winfried (62, ook radiomaker) de regie over. Astronaut André Kuipers, die ook naar het hoorspel luisterde en het zelfs meenam naar het ruimtestation ISS, speelt een gastrol.

    • Judith Laanen