‘Aantal boetes verkeersdelicten meer dan gehalveerd’

Een verkeerscontrole door de Politie Gelderland in Zutphen. Foto ANP / Valerie Kuypers

Het aantal bekeuringen die agenten op straat uitschrijven voor verkeersovertredingen is in vijf jaar tijd meer dan gehalveerd. Werden in 2009 nog 1,3 miljoen boetes op straat uitgedeeld door de politie voor zulke overtredingen, in 2012 waren dat er nog een half miljoen. Ook het aantal opgelegde flitsboetes daalde, met twaalf procent, meldt RTL Nieuws vanavond na onderzoek.

De uitgedeelde boetes zijn bijvoorbeeld voor rijden door rood licht of met een borrel te veel op. Cijfers zouden uitwijzen dat de politie minder tijd uittrekt voor verkeersveiligheid. De bonnenquota, waardoor agenten worden verplicht een minimumaantal boetes uit te schrijven, zijn daarbij eind 2010 afgeschaft.

Zorgen over verkeersveiligheid

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vreest dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Vooral bij notoire verkeersovertreders, die veel ongelukken veroorzaken, werkt het goed als ze van de weg worden geplukt, zegt onderzoeker bij de SWOV Henk Stipdonk. Volgens hem vinden mensen het gênant als ze staande worden gehouden. Daarbij kunnen bij een staandehouding overtredingen worden vastgesteld die niet door camera’s worden opgemerkt, zoals het niet dragen van een gordel of het rijden met een slok te veel op.

Het aantal verkeersdoden is de laatste jaren wel vrij stabiel gebleven. In 2012 kwamen 650 mensen om in het verkeer en het aantal zwaargewonden lag op 19.200. Het kabinet heeft als doelstelling om in 2020 het aantal doden in het verkeer terug te brengen naar vijfhonderd en het aantal zwaargewonden moet dalen naar 10.600. (Novum)