Goed voornemen: geldzaken op een rijtje

Ik ben helaas altijd nogal laconiek met mijn geld omgegaan. In 2014 wil en moet ik dit drastisch veranderen. Heb jij misschien een lijst van noodzakelijke aandachtspunten of tips?

Minder eten, drinken, stoppen met roken, meer bewegen. Half Nederland nam zich dit afgelopen Oudjaar (weer) voor. Maar volhouden is niet eenvoudig. Een familiefeestje, stress – het kan allemaal veroorzaken dat je toch weer te veel eet, drinkt, rookt of luiert. En dan is het hek van de dam. Je probeert het volgend jaar wel weer.

Een goed voornemen kan beter niet de hele toekomst betreffen. Probeer qua geldzaken eens iets wat in een middagje is gepiept, maar veel voldoening geeft. Dat lukt met een zelf ontworpen huisarchief.

Koop een perforator, zes setjes tabbladen plus zes vrolijk gekleurde ordners. Op de ruggen noteer, versier of plak je groot en duidelijk de titels: Werk&Pensioen, Belastingen, Huishouden, Verzekeringen, Bezit&Schuld en Overeenkomsten. Passende labels download je op tuxx.nl/sjablonen/ordnerrug_etiketten/. Maak er ludieke mappen van, waar je met plezier naar kijkt, geschikt voor een prominente plek in de studie- of huiskamer.

Elke map krijgt een setje tabbladen. In Werk&Pensioen noteer je daarop in elk geval: afschriften, reglementen en informatie. Voeg naar smaak eigen subtitels toe. In de map Belastingen maak je tabs voor: jaaropgaves, aangiftes, aanslagen, bewijsstukken en correspondentie. Vul dit rijtje aan met wat je handig vindt. Start de Huishouden-map met: energie, water, gemeentebelastingen, abonnementen, auto, kinderen en financiële afspraken. Voeg toe wat je wilt, bijvoorbeeld spaardoelen of inkomsten en uitgaven.

Verzekeringen verdeel je onder in: ziektekosten, schadeverzekeringen, levensverzekeringen, correspondentie enzovoorts. En in Bezit&Schuld maak je ruimte voor bijvoorbeeld: hypotheek, lening, beleggen, sparen en vermogensoverzicht. Achter de laatste tab kun je periodieke inventarisaties van bezittingen en schulden bewaren. In Overeenkomsten zitten afschriften van je testament (altijd laten maken!), codicil, huwelijkse voorwaarden (trouw nooit zonder contract!), samenlevings-, arbeids- en huurcontract.

Open en lees vanaf nu al je (digitale) financiële post. Onderneem direct actie als dat moet, noteer wat je heb gedaan, en berg de brief of print met aantekeningen op achter een passend tabblad. Inventariseer, liefst demonstratief in de huiskamer, ook de papieren van je partner, als hij of zij laks is. Loop eens per jaar alles door om overbodige stukken weg te gooien. Dan hou je overzicht. Weet je wel hoe fijn dat is?

    • Erica Verdegaal