...en miljardair laat kleine veer

Dat een notering aan de effectenbeurs niet alleen voordelen, maar ook ongemakkelijke aspecten met zich meebrengt, ondervond een andere grootaandeelhouder van een ander, vele maten groter beursfonds.

Charlene de Carvalho-Heineken ís al niet dol op publiciteit, nu kwam ze ook nog eens negatief in het nieuws. De erfgename van en daarmee grootaandeelhouder van bierbrouwer Heineken, had verzuimd om een omvangrijk aandeleninkoopprogramma op tijd te melden aan beurswaakhond AFM. Gevolg: nadere vragen van de toezichthouder, verwarring onder beleggers en journalisten – zou deze nalatigheid grote consequenties krijgen? – en bagatellisering door De Carvalho’s woordvoerder. Die zei dat het een winters komkommernieuwtje was, ophef om niks. „Een fout in het systeem”, was de oorzaak van die helaas te laat gemelde aandelentransacties . Welke fout en welk systeem liet de externe pr-adviseur in het midden.

Eén systeem zou mevrouw De Carvalho, of in elk geval de firma Heineken, nog kunnen opbreken. Dat is het onderzoeks- en sanctiesysteem van van de AFM. Als de toezichthouder van oordeel is dat er verwijtbaar iets is misgegaan, kan het de voor de meldingsplicht verantwoordelijke aandeelhouder een boete opleggen van maximaal 1 miljoen euro.