Een kaakslag aan een agent gegeven? Weet ik niet meer

Naam: Albert van der E. (29)

Zaak: staat terecht voor het geven van een kaakslag aan een agent, belediging en bedreiging van ambtenaren in functie.

Eis: celstraf van 5 maanden, waarvan 1 voorwaardelijk. Vordering betalen van 125 euro aan bedreigde agente.

Mening verdachte: ontkent.

Uitspraak: 3 maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk. Moet één agent 125 euro schadevergoeding betalen.

Twee glaasjes wodka. Een bodempje in een normaal drinkglas. Dat was volgens Albert van der E. de hoeveelheid alcohol die hij had gedronken toe hij in de portiek van zijn moeder in Zuilen een sigaretje stond te roken. Van der E. is veruit de meest spraakzame verdachte in de Utrechtse rechtbank. Hij leeft van het pgb dat hij krijgt voor de zorg voor zijn vader (64). Van der E. is nogal verontwaardigd. Dat hij een agent een kaakslag heeft gegeven tijdens de arrestatie van zijn neefje, dat weet hij niet meer. Dat hij agenten heeft beledigd – ,,Je bent een hoer, je komt van het Zandpad, daar dank je dit hoerenbaantje aan” – ook niet. Dat hij agenten heeft bedreigd is hem ook ontschoten. Een agent geeft toe te hebben geslagen. De politie spreekt van een onhandelbare arrestant, die alleen met enig geweld in bedwang kon worden gehouden.

Het verhaal van Van der E. is totaal anders dan dat van de agenten. „Op een gegeven moment zie ik dat ze mijn neefje willen oppakken. Ik loop dus naar buiten en wil aan die agent vragen wat er aan de hand is. Toen had de agent moeten zeggen dat ik weg moest gaan, omdat ze bezig waren met een arrestatie. Voor ik het wist werd ik een auto in gedauwd en werd er een knie in mijn nek gelegd. De agent op de voorbank gaf me twee stompen vol in mijn gezicht. Met die knie op mijn hoofd werd ik verstikt. Ik heb vier of vijf keer gezegd dat ik geen lucht kreeg. Ik ben gewoon zelf mishandeld door die agenten.”