Doden bij ernstige rellen Egypte

Bij rellen in Egypte tussen Moslimbroeders en de politie zijn vrijdag ten minste dertien demonstranten omgekomen.

In Nasr City, een wijk in Kairo waar veel fundamentalisten wonen, kwam het vrijdag tot ernstige ongeregeldheden. De politie bestookte aanhangers van de Moslimbroederschap, die met vuurwerk en stenen gooiden, met waterkanonnen en traangas. Ook op andere plaatsen in Egypte gingen demonstranten de straat op, zoals in Alexandrië, in het aan het Suezkanaal gelegen Ismailia, in de ten zuidwesten van Kairo gelegen provincie Fayoum en in de zuidelijke stad Minya.

De Moslimsbroederschap is nog steeds in staat om demonstranten te mobiliseren, hoewel de regering de broederschap op 25 december heeft bestempeld als een terroristische organisatie en sindsdien honderden aanhangers heeft opgepakt. Nadat president Mohammed Morsi op 3 juli vorig jaar werd afgezet, werden al duizenden leden van de Moslimbroederschap gearresteerd. De fundamentalistische broederschap is daardoor ernstig verzwakt. De afgelopen weken werden de protesten geleid door studenten en vrouwen.

Het is niet duidelijk of alle slachtoffers zijn omgekomen door politiekogels. De politie meldde 122 leden van de broederschap te hebben gearresteerd wegens verboden wapenbezit. Maar de Moslimbroeders zelf zeggen dat ze uitsluitend vreedzaam demonstreren. Ze ontkennen bewapend te zijn. Maar een ooggetuige in Kairo vertelde hoe een man die beledigende teksten naar de betogers schreeuwde, door een van de demonstranten zou zijn doodgeschoten.

Sinds Morsi werd afgezet zijn volgens een voorzichtige schatting ongeveer 1.500 mensen omgekomen.

De betogers hopen met hun acties de onrust te vergroten en zo de komende zitting in het proces tegen Morsi, die voor 8 januari gepland staat, te verstoren. Morsi wordt beschuldigd van de moord op demonstranten tijdens zijn presidentschap. Ook verzetten de Moslimbroeders zich tegen het referendum op 14 en 15 januari over een nieuwe grondwet.

Daarin is onder meer een verbod opgenomen op religieuze partijen. De autoriteiten hebben gezegd dat het referendum hoe dan ook zal doorgaan. (Reuters, AP)