Dit zeggen de daders Ik stak nog mijn hand op: sorry dat dat rotje jullie kant op rolde

De politie verrichtte dit jaar een recordaantal aanhoudingen tijdens de jaarwisseling // Zestien arrestanten kregen gisteren te maken met het supersnelrecht // Wat bezielde hen?

Naam: Nourdin G. (19)

Zaak: staat terecht voor het gooien van zwaar vuurwerk naar agenten.

Eis: 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 voorwaardelijk.

Mening verdachte: ontkent

Uitspraak: 4 weken gevangenisstraf, waarvan 2 voorwaardelijk. Komt onder toezicht van de reclassering en moet 40 uur eerder opgelegde voorwaardelijke werkstraf alsnog uitvoeren. Moet komende Oud en Nieuw binnenblijven.

De hele dag was Nourdin G. al bezig met vuurwerk afsteken. Hij is de oudste in een gezin met zes kinderen. Woont thuis, en heeft zich onlangs aangemeld voor de mbo-opleiding motorvoertuigen. Hij is niet echt een lieverdje, want hij werd al veroordeeld voor winkeldiefstal en winkeldiefstal met geweld. Toen een brandstapel in de Utrechtse wijk Zuilen in de hens ging, had hij nog wat stukken vuurwerk in zijn zak. Twee agenten probeerden orde te houden in de J.S. de Rijksstraat toen ze G. naar hen zagen kijken en een paar stukken vuurwerk in hun richting zagen gooien. Een stuk vuurwerk kwam een meter voor hun voeten terecht; geschrokken deden ze twee passen terug. Toen ontplofte het ding. Ze schrokken van de kracht, van de terugslag. Zwaar vuurwerk, zeggen de agenten en dus poging tot het toebrengen van zwaar letsel. Daar is volgens G. absoluut geen sprake van. Hij praat zachtjes en snel tegen de politierechter.

„Het verhaal van de agenten klopt niet. Het was geen zwaar vuurwerk. Het was gewoon legaal vuurwerk. Gewoon hier gekocht. Normale rotjes. Kanonslagen, rotjes. Ik gooide een rotje op de grond, en dat rolde naar die agenten toe. Ik stak nog mijn hand op. Zo van, sorry dat het vuurwerk jullie kant op rolde. Toen kwamen ze me ineens oppakken. Ik ben onder begeleiding geweest van de reclassering, maar dat stopte toen ik achttien jaar werd. Ik weet dat er een advies is verschenen waarin staat dat ik opnieuw onder toezicht van de reclassering zou moeten komen. Dat zou wel goed kunnen zijn.”