Dit moet in 2014 gebeuren op kantoor

Stop met vergaderen, coach topbestuurders en zorg voor meer psychologie op het werk. Zes experts over wat er dit jaar anders moet.

In 2014 moet het maar eens afgelopen zijn met saaie en zinloze vergaderingen. Van die vergaderingen die door de mensen die er zitten eigenlijk ook niet serieus genomen worden. Waar dus altijd mensen te laat binnenkomen of te vroeg weggaan. Waar de voorzitter zichzelf zo graag hoort praten dat daar eigenlijk een extra uur voor moet worden ingeruimd op de agenda – maar omdat dat niet gebeurt loopt de vergadering steevast een uur uit. Waar je onder tafel wanhopig een bevriende collega sms’t: red mij, bel mij, zodat ik óók belangrijk doend kan weglopen.

En waar de mensen die nog wél meedoen, een raar apentaaltje gaan praten in hun wanhoop om serieus genomen te worden. Maar wie doet dat nog, wie kán dat nog, als zij aankondigen hun plannen uit te rollen of over de schutting te gooien, collega’s in hun kracht te zetten of stippen op de horizon te plaatsen? Laatst gehoord: „Die bal ligt nu op jouw bordje.” En dat de aangesprokene dan met nauw verholen walging naar zijn schoteltje staart, waar slechts wat zure koffievlekken liggen in te dampen omdat niemand aan koekjes heeft gedacht.

Of nog erger: iemand heeft bedacht dat er gebrainstormd moet worden, ook al roept de wetenschap al jaren dat brainstormen in vergaderingen niet werkt, en voor je het weet probeer je de onuitvoerbaar wilde ideeën op te schrijven van een groepje mensen dat niet naar elkaar luistert, waarna de nieuwe stagiair je op de schouder klopt en zegt: „Dat heb je goed gedaan.” Weg kun je dan niet meer, maar je kunt je wel voornemen: dit gaan we gewoon niet meer doen, dit jaar.