Deel je winkel met een winkel

Eigenlijk is het niks nieuws – grote warenhuizen verhuren al sinds jaar en dag een deel van hun ruimte aan derden. Maar ‘shopsharen’ is nu ook in zwang bij kleinere winkels. Als de inkomsten tegenvallen, zoals nu bij veel winkels het geval is, en je hebt ruimte over, waarom zou je dan niet (tijdelijk) een andere partij binnenhalen?

Het resultaat lijkt op de hippe conceptstore – zeg maar miniwarenhuis – met als verschil dat nu meerdere mensen het risico delen. „Het mes snijdt aan twee kanten. Een deel van je vaste lasten zijn gecoverd, en je krijgt zo ook mensen je winkel binnen die anders niet zouden komen”, zegt Pieter Jongens, een van de eigenaren van Hutspot, een design- en modewarenhuis met twee vestigingen in Amsterdam. In de ene zaak is ruimte verhuurd aan de uitbaters van een café en die van een barbershop, in de andere aan een lasergrafeerbedrijf, dat bijvoorbeeld teksten aanbrengt in telefoonhoesjes.

Boekhandelketen Polare heeft in drie vestigingen een filiaal van Bagels & Beans , boekwinkel Roelant in Nijmegen verhuurt sinds een half jaar het souterrain aan videotheek Cinematheek (en huurt op zijn buurt weer een ruimte in bioscoop Lux).

In modewinkel SPRMRKT in Amsterdam vestigde zich drie maanden geleden een kapper/barbershop. „Maar sinds kort heb ik de hele winkel opengegooid”, zegt eigenaar Nelleke Strijkers. In haar 500 vierkante meter grote winkel is nu ook een pop-upstore van schoenenmerk Palladium te vinden, en een van Yesno, een T-shirtproject van twee kunstenaars. Als het goed is, komt er binnenkort ook horeca in SPRMRKT. „Alles kan hier. Ik heb de ruimte, en het is voor iedereen goed. Voor de meeste merken is het te duur een eigen winkel te huren.”

Helga van Manen van Van Manen aan tafel in Leiden begon met serviezen en bestek, en heeft tegenwoordig ook een Vlaamsch Broodhuys en een sieraden- en accessoirewinkel in het pand. Van Manen kon een paar jaar geleden het buurpand bij haar winkel betrekken, en zocht ondernemers om dat mee te delen. Het Vlaamsch Broodhuys runt ze overigens zelf; het leek haar goed als ze iets in huis had waardoor mensen dagelijks naar binnen zouden stappen. Omdat ze maar een in plaats van twee huurders vond, richtte ze de rest van de ruimte zelf in met bed- en keukenspullen.

Opzet geslaagd: ze heeft veel meer toeloop. „En het is veel gezelliger zo.”

Milou van Rossum