Bijna 90.000 meldingen van vuurwerkoverlast dit jaar

Een vuurwerkhandel in Rijswijk.
Een vuurwerkhandel in Rijswijk. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast zijn dit jaar in totaal 89.623 klachten binnengekomen. Dat is vandaag bekendgemaakt na de sluiting van het meldpunt. Vorig jaar, toen de site voor het eerst werd gelanceerd, kwamen bijna 80.000 klachten binnen.

Van de meldingen gaat zeventig procent over extreem harde knallen van zwaar vuurwerk, vijftien procent over vuurwerkstress bij huisdieren, vijf procent over gevaarlijke situaties voor voorbijgangers en vier procent over vuurwerkschade. Verder kwamen er klachten binnen over achtergelaten vuurwerkafval, ongezonde kruitdampen en over de bedreiging of belemmering van hulpverleners.

Het meldpunt is een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties. De fracties willen het liefst dat vuurwerk met Oud en Nieuw alleen nog door professionals wordt afgestoken. De meldingen werden gedaan tussen 22 december en 4 januari.

De klachten worden verwerkt in een rapport dat eind januari wordt aangeboden aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de vijftien gemeenten.

Recordaantal aanhoudingen tijdens jaarwisseling

De politie verrichtte dit jaar een recordaantal aanhoudingen tijdens de jaarwisseling. Zestien arrestanten kregen gisteren te maken met het supersnelrecht. Een rechter in Rotterdam legde tot nu toe de zwaarste straf op voor geweldpleging tijdens Oud en Nieuw. Een 41-jarige stukadoor kreeg tien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. (Novum/NRC)

Klik op de kaart voor meer informatie.

Lees ook vandaag in NRC Weekend: Dit zeggen de daders: Ik stak nog mijn hand op: sorry dat dat rotje jullie kant op rolde