airbag helmsjaal

Innovaties en trends in het racefietsen zijn doorgaans gericht op lichter, stijver en sneller. Bij het ‘normale’ fietsen ligt de nadruk vooral op comfort, stijl en veiligheid. De Zweedse ontwerpers Anna Haupt en Terese Alstin slaagden erin deze drie aspecten op ingenieuze wijze te combineren.

Bij wielrennen is een helm essentieel, maar op een gewone fiets blijft het discutabel. In het stadsverkeer zie je bar weinig fietsers met een helm rijden. De belangrijkste redenen? Gewoon, omdat het stom staat, het niet lekker zit of het wat overdreven voelt, zo op je stadsfietsje. Maar wie zich heeft voorgenomen om in 2014 veilig door het verkeer te gaan, kan die bezwaren vergeten: met de Hövding ‘airbag for cyclists’ gaven de ontwerpers een fenomenale draai aan het concept fietshelm. Een met sensoren uitgeruste ‘sjaal’ ontpopt zich bij een „high impact confrontatie” in een tiende van een seconde tot een volwaardige valhelm – zoek op YouTube naar ‘Hövding krocktest’. Fietsen zonder helm dus, totdat je hem nodig hebt. De Hövding is verkrijgbaar in diverse prints, maar ook in neutraal zwart. (399 euro, hovding.com).

Martijn Boot