Winterstorm VS: negen doden, 2.200 vluchten geschrapt

Een standbeeld van een voormalig burgemeester van Boston is ondergesneeuwd. Foto Darren McCollester / Getty Images / AFP

De grote winterstorm die over het noordoosten van de Verenigde Staten trekt heeft aan negen mensen het leven gekost. Op vliegvelden in onder meer New York, Philadelphia, Boston, Chicago en Washington D.C. werden in totaal 2.200 vluchten geschrapt, meldt persbureau AP.

De gouverneurs van de staten New York en New Jersey hebben de noodtoestand uitgeroepen. Inwoners van beide staten werd opgeroepen binnen te blijven. Schoolkinderen en studenten kregen onverwacht een langere vakantie, nadat honderden scholen in New York en Boston besloten hun deuren gesloten te houden.

De sneeuwval (60 centimeter in bepaalde delen van het land) en ijskoude wind leidden onder meer tot onveilige situaties op de wegen. Bij verschillende verkeersongelukken in Michigan, Kentucky, Indiana en Illinois vielen doden. Een man in Philadelphia kwam om het leven toen hij werd bedolven onder een enorme lading strooizout.

Door de wind was de gevoelstemperatuur soms 23 graden Celsius onder nul. De nieuwe burgemeester van New York, Bill de Blasio, moest na zijn beëdiging woensdag gelijk aan de slag om te zorgen dat de schade door de storm niet te erg zou zijn. Hij zette 1.700 sneeuwruimers in en 450 zoutstrooiers.

    • Laura Klompenhouwer