VVD wil commerciële bruikleen collectie gemeentelijke kunst

De lokale VVD wil dat bedrijven en instellingen objecten uit de gemeentelijke kunstcollectie straks in commerciële bruikleen kunnen nemen.

Amsterdam heeft een enorme collectie kunstwerken in zijn bezit, maar we zien er maar een fractie van. Het overgrote deel is opgeslagen in een depot. Dat moet anders, vindt de VVD. De partij wil een pilot om een deel van de Collectie Amsterdam commercieel in bruikleen te geven aan bedrijven en instellingen in de stad.

Het gemeentelijk kunstbezit, zo’n 90.000 werken, wordt beheerd door het Amsterdam Museum en het Stedelijk. Slechts 6.000 daarvan zijn te zien in een museum in de stad. „We willen de zichtbaarheid vergroten”, zegt VVD-raadslid Marja Ruigrok. „Nu blijft veel achter gesloten deuren.”

Voor het plan is gekeken naar het Eindhovense Van Abbemuseum, dat in 2012 besloot een deel van de collectie commercieel in bruikleen aan te bieden. De bedoeling is dat een eventuele pilot ervoor zorgt dat er een selectie kan worden gemaakt van werken uit de Collectie Amsterdam die geschikt zijn voor bruikleen. Bedrijven en instellingen kunnen in een catalogus of database zien welke werken er beschikbaar zijn. Voorwaarden zijn wel dat ze voldoen aan eventuele eisen wat betreft veiligheid en klimaat. De VVD hoopt dat bruikleen uiteindelijk zorgt voor meer zelfredzaamheid van de collectie, zodat de gemeentelijke bijdrage omlaag kan.

Volgens Ruigrok hoeven de plannen niet veel moeite te kosten om uit te voeren. „Musea lenen elkaar ook al werken uit. Ik kan me niet voorstellen dat het heel ingewikkeld is.”

Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum, reageert positief op het voorgenomen initiatief. Het museum werkt al samen met advocatenkantoor Allen & Overy. Dat sponsort het museum en mag als tegenprestatie gerestaureerde kunst uit het depot exposeren op het kantoor in het Apollogebouw. „Er is ruimte voor flexibiliteit. Waarom zou ik als enige van al die werken mogen genieten? Wel moeten er spelregels worden vastgesteld. En werken komen niet in de eerste de beste V&D. Er moet sprake zijn van een maatschappelijk doel.”

    • Frank Huiskamp