Vooruitblik boekjaar 2014 en Franca Treur vandaag in NRC Boeken

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: een vooruitblik op het boekjaar 2014 en een interview met Franca Treur.

In het openingsstuk van de Boekenbijlage vraagt redacteur Toef Jaeger zich af wat uitgevers en boekhandelaren dit jaar gaan verzinnen om het hoofd boven water te houden:

“Wordt het de Linda? Wordt het de HEMA? Wordt het de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond? Of toch het multimediale ‘lezersevent’. Wie of wat de Nederlandse uitgeverij uiteindelijk gaat redden is nog niet helemaal duidelijk, maar dat de bedrijfstak alles op alles zet om het lek boven te krijgen is helder. Daarbij is voorlopig alleen zeker dat alles onduidelijk is. De ene uitgever ziet in zijn koffiedik dat de rol van de boekhandel is uitgespeeld, de ander wil juist de banden aanhalen met de winkel.”

In een interview met boekenredacteur Arjen Fortuin legt schrijver Franca Treur uit wat de hoofdpersoon uit haar tweede roman exact denkt te vinden door te gaan wonen in een Amsterdamse woongroep:

“Saamhorigheid? Een plek? Ze wordt meer gedreven door onvrede dan door idealisme. Een concreet idee over een betere wereld heeft ze niet. Heb je de Wouter-tapes gezien? Wouter Bos werd gevraagd naar zijn idealen en kwam niet verder dan ‘gewoon de dingen een stukje beter maken voor de mensen in het land’. Elenoor is ook in andere opzichten een kind van deze tijd. Ze voorziet websites van content – haar werk is inwisselbaar. Ze werkt als freelancer, wat betekent dat ze voor de belastingdienst drie verschillende opdrachtgevers moet hebben. Dus is er niet één bedrijf waarmee ze zich kan identificeren; ze hoort nergens bij. Dat geldt voor veel mensen. Er is geen bezield verband meer. Vandaar dat mensen zich zo richten op familie.”

Verder recensies van De woongroep van Franca Treur, Het eerste licht boven de stad van Thomas Verbogt, Historiezucht van Maritha Mathijsen, Dierbaar van Linn Ullman, Een sprookje van Blexbolex, The haunting of Hill House van Shirley Jackson, Het lot van Sila van Fabrice Humbert, Dankbaar en aandachtig van Ger Groot, Wandelingen der Neederlanden van Kester Freriks en Joyce Roodnat, Diplomaat van de tsaar van Angela Dekker, Freeing the fish: Progress and impermanence in modern-day Tibet van Marieke ter Wolde, Arm Brussel van Geert van Istendael en De eeuw van Brussel van Eric Min.

    • Roderick Nieuwenhuis