Verdere verslechtering toestand Israëlische oud-premier Sharon

Ariel Sharon op een archieffoto uit 2005. Foto AP / Oded Balilty

De al kritieke toestand van de Israëlische oud-premier Ariel Sharon is nog verder verslechterd. Dat meldt de directeur van het ziekenhuis waar Sharon wordt behandeld volgens persbureau Reuters. Sharon verkeert dan ook nog steeds in levensgevaar. Er is sprake van een “langzame en geleidelijke verslechtering” van zijn vitale organen, aldus het ziekenhuis.

Woensdag werd bekend dat de toestand van de 85-jarige Sharon, die al acht jaar in coma ligt, was verslechterd. Gisteren werd duidelijk dat hij in kritieke toestand verkeert. Enkele vitale organen zijn uitgevallen.

Sharon was premier van 2001 tot 2006 en een van de meest controversiële en bekendste figuren van Israël. Als politicus stond hij bekend als ‘de bulldozer’, een man die zijn critici minachtte, maar ook veel zaken voor elkaar kreeg. Hij was een van de ferventste voorstanders van de bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden, maar haalde - wat voor velen als een verrassing kwam - halverwege 2005 als premier alle Joodse kolonisten terug uit Gaza. Begin 2006 kreeg hij een hersenbloeding, sindsdien ligt hij in coma in het ziekenhuis in Tel Aviv.

    • Anouk van Kampen