Van Aartsen: afsteken vuurwerk rond Oud en Nieuw beperken

Het afsteken van consumentenvuurwerk is een „ontspoorde traditie” die we moeten „ombuigen”. Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak in het Haagse stadhuis. Hij pleit voor kortere verkooptijden en een beperking van de periode waarin het vuurwerk afgestoken mag worden. Het afsteken zou volgens hem pas om elf uur ’s avonds mogen beginnen. Het bezitten en afsteken van illegaal vuurwerk moet „drastisch” beboet worden.

Van Aartsen roept de Tweede Kamer, het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie op om hier besluiten over te nemen. De burgemeester zei dat de jaarwisseling in Den Haag dit jaar „best goed” verliep. Toch was er volgens hem nog „te veel onrust, die met veel inzet wordt beteugeld”. Een gemeentewoordvoerder voegt eraan toe dat Van Aartsen al sinds 2012 probeert om de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht te mobiliseren om samen de landelijke politiek te overtuigen.

In zijn eigen stad wil Van Aartsen vanaf volgend jaar tijdens de jaarwisseling een vuurwerkshow organiseren boven de Hofvijver. Die moet gefinancierd worden door de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie af te schaffen. Over dat evenement ontstond ophef in de gemeenteraad nadat media berichtten dat de bijeenkomst voor 2.250 gasten 125.000 euro kost. Een groot deel van de oppositie besloot daarom uit protest niet te komen. Een besluit over een eventuele vuurwerkshow komt na de raadsverkiezingen.

De gemeentewoordvoerder zegt dat Van Aartsen de beperkte afsteektijden niet lokaal zal invoeren. Daar hebben gemeenten geen bevoegdheid voor. Wel is het mogelijk om een zeer plaatselijk vuurwerkverbod in te stellen, bijvoorbeeld rondom een ziekenhuis of een kinderboerderij.