Supersnelrecht: maanden cel voor oudejaarsgeweld

In Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn vandaag tijdens supersnelrechtzittingen een aantal mensen veroordeeld tot gevangenisstraf. De rechter in Rotterdam legde tot nu toe de zwaarste straf op. Een 41-jarige stukadoor kreeg tien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.

De brandweer ruimt op na het blussen van een brand in het clubhuis van een tafeltennisvereniging. Eerder in de nacht werden de brandweermannen tijdens hun werkzaamheden bij de vereniging bekogeld met zwaar vuurwerk, stenen en glas.
De brandweer ruimt op na het blussen van een brand in het clubhuis van een tafeltennisvereniging. Eerder in de nacht werden de brandweermannen tijdens hun werkzaamheden bij de vereniging bekogeld met zwaar vuurwerk, stenen en glas. Foto ANP / Valerie Kuypers

In Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn vandaag tijdens supersnelrechtzittingen een aantal mensen veroordeeld tot een gevangenisstraf. De rechter in Rotterdam legde tot nu toe de zwaarste straf op voor geweld gepleegd tijdens Oud en Nieuw. Een 41-jarige stukadoor kreeg tien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Dat meldt NRC-journalist Marcel Haenen vanuit de rechtszaal.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Nooit eerder heb ik magistraten zo stoer streng zien doen als nu in Rotterdam. Rechtbank als schandpaal, zegt de advocaat. #Supersnelrecht.

In Den Haag kreeg een man uit Zoetermeer vier maanden - waarvan twee voorwaardelijk - voor het in het gezicht schoppen van een agent. Een man die nitraat gooide naar een ME-busje moet een maand de cel in. Weer een ander, die zwaar vuurwerk gooide naar een agent, krijgt vijf maanden cel, plus een maand voorwaardelijk. Dat heeft onze verslaggever Christiaan Pelgrim laten weten via Twitter.

In totaal staan vandaag achttien mensen terecht op supersnelrechtzittingen in de vier grote steden. Zij zouden betrokken zijn bij “strafbare feiten die een directe relatie hebben met de viering van Oud en Nieuw.”

In Rotterdam stonden in totaal vier mensen terecht. In Den Haag moest de rechtbank de meeste zaken afhandelen (negen). In Amsterdam zouden twee zaken op de rol hebben gestaan, maar uiteindelijk kwam volgens AT5 een verdachte voor. In Utrecht stonden drie mensen voor de rechter.

Bekijk hieronder het filmpje van de NOS over de supersnelrechtzaken.

Rotterdam volgde het OM

De rechtbank in Rotterdam volgde in in grote lijnen de eisen van de officier van justitie.

  • De 41-jarige man die in Rotterdam werd veroordeeld tot tien maanden, gooide een “halfvolle bierfles rakelings langs de hoofden van twee agenten”. Niemand werd daarbij geraakt. Het OM had een gevangenisstraf van tien maanden geëist.
  • Een tweede 41-jarige veroordeelde had twee mannen bedreigd met een groot mes en een hoofdagent uitgescholden voor kankermarokkaan. Hij gaf het schelden toe en zei spijt te hebben. Hij werd tijdens de zitting van vandaag ook veroordeeld voor een openstaande zaak uit 2012. Hij moet vijf maanden de cel in. De eis van het OM was een gevangenisstraf van 6 maanden.
  • Een 19-jarige man uit Dordrecht kreeg dertig dagen cel - waarvan 27 dagen voorwaardelijk - omdat hij zich heeft verzet tijdens zijn arrestatie. De man had al drie dagen in voorarrest gezeten en komt dus gelijk vrij. Hij kreeg wel nog een werkstaf van 180 uur uitvoeren, en heeft tijdens de aankomende jaarwisseling huisarrest. Dit was conform de eis van het OM.
  • Hoewel de rechtbank geen direct verband zag met oudejaarsgeweld, lag de geweldpleging van de vierde verdachte volgens de rechter wel in het verlengde daarvan. De man, die een vrouw in haar gezicht sloeg, moet vier weken de cel in. Dat meldt RTL-verslaggever Geert Gordijn via Twitter vanuit de rechtszaal.

Utrecht: cel- en werkstraf

De politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeelde drie verdachten voor betrokkenheid bij ongeregeldheden die ontstonden toen de brandweer een brandstapel in Utrecht wilde blussen.

  • Een 19-jarige jongen kreeg vier weken gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk. Ook komt hij onder toezicht van de reclassering te staan en krijgt hij een straatverbod tijdens volgende Oudejaarsavond.
  • Een 29-jarige man zou een agent een kaakslag hebben gegeven en bij zijn aanhouding agenten hebben beledigd en bedreigd. De rechter achtte al deze feiten bewezen en legde hem drie maanden gevangenisstraf op, waarvan één maand voorwaardelijk. Ook moet hij één agent een schadevergoeding van 125 euro betalen.
  • Een 20-jarige man uit Bilthoven zou een agent bij de keel hebben gegrepen. Volgens de rechter was er sprake van een kleine mishandeling. Het vonnis: een werkstraf op van 60 uur, waarvan 20 voorwaardelijk. Ook hij mag bij Oud en Nieuw 2014-2015 niet de straat op.

Amsterdam: twee zaken uitgesteld

Aanvankelijk stonden er voor vandaag drie zaken op de agenda in Amsterdam. In alle gevallen was sprake van geweld tegen personen met een publieke taak. Twee zaken zijn uitgesteld naar 10 januari, omdat er meer tijd nodig is om deze voor te bereiden.

  • Een 27-jarige man is veroordeeld, maar vrijgelaten. Hij werd ervan verdacht een NS-medewerker te hebben geslagen en een andere NS-medewerker te hebben bespuugd. De rechtbank acht mishandeling bewezen en veroordeelde de man tot drie dagen cel. Volgens AT5 had hij echter al drie dagen vastgezeten. De officier van justitie had een straf van twee weken geëist, waarvan tien dagen voorwaardelijk

Hogere straffen voor oudejaarsgeweld

In verband met de gewelddadigheden rond de jaarwisseling werden 800 mensen aangehouden, 12 procent meer dan een jaar eerder. Het Openbaar Ministerie hanteert een hogere strafmaat voor mensen die geweld hebben gebruikt of agressief zijn geweest tegen mensen met een publieke taak, zoals ambulancepersoneel of politieagenten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie schreef eerder:

Mensen die hen belagen, worden in beginsel voor de rechter gebracht en kunnen rekenen op de eis van een gevangenisstraf.

De strafmaat zou met 200 procent worden verhoogd. Ook de strafmaat in de andere Oud en Nieuw-zaken zou dit jaar 75 procent hoger liggen dan gebruikelijk.

‘Verdachten Veen uiterlijk zondag vrij’

De NOS meldt ondertussen op gezag van de advocaat van drie verdachten, dat de acht mensen die nog vastzitten voor de onlusten in het Noord-Brabantse Veen uiterlijk zondag vrijkomen. De verdachten worden vandaag voorgeleid. De rechter-commissaris moet toetsen of de arrestatie van de jongeren wel rechtmatig was.

Bij de ongeregeldheden, waarbij agenten met flessen en zwaar vuurwerk werden bekogeld terwijl zij de brandweer probeerden te beschermen, werden 101 mensen opgepakt. De andere verdachten werden eerder al vrijgelaten.